Riigikogu valimised võivad tuua muudatusi Tallinna juhtkonnas

Tallinncity.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olga Ivanova ja Edgar Savisaar avavad Lasnamäel parklat.
Olga Ivanova ja Edgar Savisaar avavad Lasnamäel parklat. Foto: Jaanus Lensment

Äsjastel riigikogu valimistel olid edukad Tallinna linnapea Edgar Savisaar, volikogu esimees Toomas Vitsut, abilinnapea Mihhail Kõlvart ja Lasnamäe linnaosavanem Olga Ivanova.

Valimistel 11004 häält saanud keskerakondlasest Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvart rääkis intervjuus Postimehele, et tunneb küll rõõmu nii paljude Eesti inimeste usaldusest, ent mõistab teisalt ka vastutust, mis valijate ootustega seotud.

«Tulemus oli natuke suurem kui lootus või eesmärk,» tunnistas Kõlvart. «Ühest küljest on see mõistagi suur saavutus, et nii paljud inimesed mind usaldavad, teisalt kaasneb sellega väga suur vastutus. Raske on vastata inimeste ootustele, kui ollakse parlamendis opositsioonis,» viitas ta võimalusele, et Keskerakond võib riigikogus siiski opositsioonis jätkata.

«Minu hääled pole ainult usaldus, vaid ka vastutus ja ootused konkreetsele inimesele. Mulle tundub, et ma saaksin seda kõige paremini realiseerida oma praegusel kohal. Sõltub muidugi ka sellest, mida erakond otsustab,» märkis Kõlvart.

Valimistulemuste kohaselt pääseks parlamenti ka praegune Lasnamäe linnaosavanem Olga Ivanova, kes kogus 1947 häält. Ivanova ütles intervjuus Kanal 2le, et jääb oma tulemusega rahule ning lubas paari päevaga parlamenti mineku ära otsustada. «Ootan ära, mis sisetunne ütleb,» selgitas Ivanova.

Valimistulemuste põhjal pääseks vastvalitud riigikokku ka Tallinna senine linnavolikogu esimees Toomas Vitsut (KE). «Võibolla tuleb see otsus nii, võibolla naa, pean enne ikka oma parteikaaslastega nõu pidama. Seni on kõigil nii kiire olnud, pole jõudnud seda veel arutada,» ütles Vitsut.

Küsimusele, kas pole kahju linna juhtimisest loobuda, vastas volikogu esimees: «Olen pea kümme aastat siin töötanud, muidugi on kahju. Erakonna seisukohalt on kasulik jaotada inimesi linna ja Toompea vahel. Kui kõik Toompeale lähevad, kes siis Tallinna juhtima jääb?»

Äsjastel valimistel suurima häältesaagi (25 070) kogunud Keskerakonna esimees ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar pole veel teatanud, kas ta suundub all-linnast Toompeale. Kui Savisaar peaks riigikogu kohast loobuma, siis  läheks tema asemel parlamenti Keskerakonna Läänemaa piirkonna juht ja Haapsalu linnavolikogu esimees Jaanus Karilaid, kes sai Hiiu-, Lääne- ja Saaremaal kandideerides 1057 häält.

Valimistel paremuselt neljanda tulemuse saanud Tallinna haridus- ja kultuurivaldkonda juhtiv abilinnapea Mihhail Kõlvarti (10998 häält) võimalik loobumine riigikogu kohast teeks tee vabaks Kristiine linnaosavanemale Andrei Novikovile (1096 häält). Riigikogu uude koosseisu kuuluvad ka eelmised keskerakondlastest Kristiine vanemad Lauri Laasi ja Mihhail Korb.

Kui praegu veel kõhklev Olga Ivanova peaks otsustama linnaosavanema ametis jätkata, läheks tema asemel riigikokku endine Tööandjate Keskliidu juht Tarmo Kriis (216 häält).

Kui Tallinna linnavolikogu esimees Toomas Vitsut otsustaks riigikokku minekust loobuda, pääseks tema asemel Toompeale endine ajakirjanik Peeter Ernits, kes kogus Jõgeva- ja Tartumaal 824 häält.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles