Fotod: Baltimaade keskkonnasõbralikem ärihoone

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ärihoonele Navigator väljastati energiatõhusa ehitise sertifikaat LEED Gold, mis teeb sellest ametlikult Baltimaade kõige rohelisema hoone omasuguste seas.

«Kes siis LED´i ei teaks, kõikidel uuematel autodel ja valgustitel on need lahendused,» kirjeldas Capital Mill OÜ uusarendusjuht Marko Uueda olukorda, kui kuulis esmakordselt LEED sertifikaadist. Tegelikult on see rahvusvaheliselt tunnustatud süsteem, mis on välja töötatud USA Rohelise Ehituse Nõukogu poolt.

Sisuliselt tähendab sertifikaadi saamine seda, et kliendile ja avalikkusele on antud kinnitus, et hoonele on seatud kõrged nõuded keskkonnasäästlikkuse ja töökeskkonna suhtes. «Majas on asjad läbimõeldud, kuid endale remargiks, et üks ventikas põles katusel juba läbi. Seetõttu ka kärsahais, mida siin tunda võite. Juhtub ikka,» tutvustas saavutatut läbi iroonilise prisma Capital Milli tegevjuht Igor Mölder.

Jättes sellele väiksele apsakale rohkem tähelepanu pööramata, siis on arendajad teinud sertifikaadi saavutamiseks kõva tööd ja läbinud hoonega rahvusvahelise hindamise, mis juba iseenesest maksis palju raha. Navigator on esimene ärihoone, mis Baltimaades sellise tunnustuse sai. Põhjamaades on selliseid hooneid rohkem, näiteks Soomes 77 hoonet, maailmas aga 36 000 objekti.

Tegemist on «targa majaga», mille süsteeme kontrollib keskarvuti. Näiteks ventilatsiooni reguleeritakse vastavalt inimeste arvule ja nende väljahingatavale süsihappegaasile. Nutikas lähenemine ja materjalid tagavad üüriklientidele väiksed kõrvalkulud, erinevad lahendused hoiavad kokku energiat kui vett.

«Navigator on täitnud eesmärgi olla ühekorraga nii järgmise põlvkonna ehituskultuuri ja -kvaliteedi suunanäitaja kui pakkuda selle üürnikele Baltikumi parimat töökeskkonda,» lausus Uueda. «Sihtide saavutamist tõestab nii Navigatori kasutajate positiivne tagasiside kui LEED Gold sertifikaadi teenimine esimesena Baltimaades.»

«Navigatori ärihoone oli Capital Milli esimene samm sadamaala tänapäevaseks kujundamise teel,» lisas Uueda. «Sellest mõnesaja meetri kaugusel, Linnahalli vahetus läheduses on kerkimas uus, veelgi kõrgemate kvaliteedinõuete järgi ehitatav ärihoone Explorer, mis on järgmine oluline samm sadama-ala tervikpildi kujundamisel tänapäevaseks.»

Navigatori teevad omanäoliseks erineva sügavusega peegelklaas-sisselõiked: majal on 28 nurka ning 6000 ruutmeetrit klaasfassaadi, mis tagab loomuliku valguse ligipääsu igasse ruumi ning suursuguse vaate merele, vanalinnale või kesklinna äri- ja kaubandustsoonile.

Ärihoone Navigator üüripinnad valmisid 2014. aasta jooksul. Navigatoris asub näiteks loovagentuuride linnak Creative Union, reisibürood Tez Tour ja CWT Estonia, Booking.com, IT ettevõte Dervico Estonia, Nordic Hambakliinik, töötervishoiuteenust pakkuv Baltic Euromedical, restoran Enzo ja  Capital Milli kontor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles