Ülemiste keskuse fassaadi valgustuslahendus tunnistati parimaks

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülemiste keskus.
Ülemiste keskus. Foto: Pm

Ülemiste keskus tunnistati parimaks 2014. aasta arhitektuuri- ja kujundusvalgustuse objektiks Tallinnas.

Keskuse fassaadi valgustuslahendus pälvis tiitli «Põhjala valguspärl Tallinnas 2014». Tallinna linnavalitsuse eestvedamisel hindas arhitektuuri-, kujundus- ja talvevalgustuse hindamiskomisjon pealinna parimaid hooneid ja objekte, mida on disainvalgustuse abil atraktiivseks ja pilkupüüdvaks muudetud. Arhitektuuri- ja kujundusvalgustuse hindamisel lähtutakse kolmest kriteeriumist – esteetilisest disainist ja valgustusprojekti kontekstist,  tehnilisest disainist ning projekti maksumusest.

Komisjonile laekus hindamiseks viis valgustuslahenduse ettepanekut. Komisjon tunnistas parimaks arhitektuuri valgustuslahendusega objektiks Ülemiste keskuse fassaadivalgustuse, mis on välja ehitatud LED valgustite baasil ning ajaliselt ja erinevate värvikombinatsioonide varieerimise võimalustega valgustuslahendus.

Ülemiste kesksuse tegevdirektor Guido Pärnits avaldas saadud tunnuse üle heameelt. «Ülemiste keskus asub kõigi Tallinnasse suubuvate peamagistraalide vahetus läheduses. Soovisime, et keskuse fassaadilahendus tõmbaks pealinna saabujate tähelepanu ja toetaks Tallinna kui innovaatilise riigi pealinna kuvandit,» selgitas Pärnits.

Ülemiste keskuse fassaadi valgustuslahenduse autor on Norra arhitektuuribüroo  AMB Architects. Valguslahenduse teostanud Volta Lumeni arendusjuht Madis Reivik sõnas, et selle välja töötamisel oli oluline, et lahendus muudaks pimedal ajal keskuse elavaks, orgaaniliseks ja sõbralikuks. «Proovisime vältida 90. aastatele  omast mehaanilist rütmilist värvivaheldumist ning valisime sujuvama ja rahulikuma suuna. Täna on Ülemiste fassaadil 380 LED-lampi, mille vikerkaarevärvid vahelduvad erinevatel kõrgustel erinevas rütmis. Lisaks liiguvad erinevat värvi valgusvood piki fassaadi,» lausus Reivik.

Ülemiste valguslahendust on võimalik vaadata pimedal ajal. Fassaadi valgusmängu sisse-väljalülitamine toimub automaatselt päikesetõusu ja -languse järgi. Valgusmäng algab tund enne loojangut sisse ja lõppeb tund enne päikesetõusu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles