Uuring: lapsevanemad panustavad lasteaedadesse lisaraha ja isiklikku aega

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laps.
Laps. Foto: Marko Saarm / Sakala

Uuringust «Palju panustasid sina oma lapse lasteaeda 2014?» selgub, et lisaks kohamaksule pealemaksmisele panustavad Tallinna lapsevanemad lasteaiaga seotud tegevustesse ka võrdlemisi palju aega.

Tallinna Lasteaedade Hoolekogude Liidu küsitlusele vastas üle 700 lapsevanema. Uuringust selgus, et kui ajaliselt oli panustanud lasteaedadesse 65 protsenti lapsevanematest, siis summad, mida lisaks kohatasudele makstakse, erinevad märkimisväärselt.

Lapsevanemate rahaline lisapanus lasteaeda (2014)
Lapsevanemate rahaline lisapanus lasteaeda (2014) Foto: TLHL Uuring

Üle poole vastajatest panustas eelmisel aastal ürituste, õppematerjalide või näiteks sisustuskaupade ostmiseks kuni 100 eurot. Vastajatest ligikaudu kaheksa protsenti moodustasid need, kes panustasid 100-300 eurot ning ainult kolm lapsevanemat tunnistas, et ei ole kunagi lisaraha maksnud.

Mille eest lisaraha andnud olete? (2014)
Mille eest lisaraha andnud olete? (2014) Foto: TLHL Uuring

Kuigi lasteaedade kohatasu on viimase nelja aasta jooksul suurenenud pea poole võrra, siis linna makstav pearaha lapse kohta on selle ajaga tõusnud 1614 eurolt 1810 euroni. Ehk erinevalt lapsevanema ligi kahekordsest panusest on linn selle ajaga oma osalust suurendanud vaid ligi kümme protsenti. 

Tallinna Lasteaedade Hoolekogude Liidu juhatuse liikme Piret Soosaare sõnul sooviti küsitlusega välja selgitada lapsevanema tegelik panus Tallinna lasteaedades. Kogutud informatsioon edastatakse Tallinna haridusametile, et neid tegelikust olukorrast teavitada ja sellest johtuvalt edaspidi parendada lasteaedade rahastamise planeerimist.

Kas olete vabatahtlikult panustanud oma aega lasteaia hüvanguks? (2014)
Kas olete vabatahtlikult panustanud oma aega lasteaia hüvanguks? (2014) Foto: TLHL Uuring

 «Omavalitsuse poolt eraldatav pearaha peaks tõusma, et võimaldada teha ära väiksemad remonditööd ja muretseda mööblit, õppevahendeid ja muud vajalikku. Praegu enamiku lasteaedade eelarved seda kõike teha ei võimalda ja siis panustabki selle puuduoleva  lapsevanem. Selline olukord paneb ebavõrdsesse olukorda need lapsed ja õpetajad, kes on lasteaedades, kus lapsevanematel pole võimalust rahaliselt ja ajaliselt panustada,» ütles Soosaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles