CAF: Tallinna trammide disain lähtub külmast kliimast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimene CAFi tramm teeb praegu Tallinnas proovisõite.
Esimene CAFi tramm teeb praegu Tallinnas proovisõite. Foto: Martin Ilustrumm

Tallinna uued CAF-i trammid varustatakse lähtuvalt külmast kliimast spetsiaalsete elementidega, mis pikendavad trammide eluiga ning tagavad juhtidele ja sõitjatele optimaalse mugavuse; näiteks on uste astmelaudadele paigaldatud kütteelemendid ja akendele kahekordne klaas.

«Külmas kliimas kasutamiseks mõeldud CAF trammidel on spetsiaalsed omadused ja need eritunnused võib jagada üldiselt kolme kategooriasse: soojusisolatsioon, küttevõimsus ja korrosioonikaitse,» ütles Hispaania trammifirma CAF rahvusvahelise divisjoni piirkonnajuht Carlos Moreno.

«Soojusisolatsioon on külmas kliimas kasutatava sõiduki korral väga tähtis, et vähendada soojusülekannet ja hoida reisijate salong energiatõhusal viisil soojana. Tallinna jaoks valmistatud CAF trammides on rakendatud spetsiaalseid Tallinna ilmastikust lähtuvaid disainielemente; sisekujunduse elemendid ei puutu kokku väliste elementidega: igal aknal on kahekordne klaas ning sisemised ja välised osad on alati isoleeritud,» lisas ta.

Moreno sõnul on teine oluline näitaja küttevõimsus. «Küttesüsteemi kavandamisel tuleb võtta arvesse oluliselt erinevat välistemperatuuri. Samuti tuleb lisada kütteelemendid reisijate uste astmelaudadele, et vältida lume sattumist salongi,» märkis ta.

«Ka korrosioon avaldab külmas kliimas sageli teistsugust mõju kui kuumas kliimas. Kuigi temperatuurid on üldjuhul madalamad, võivad teised muutujad nagu näiteks kõrgem lahustunud hapniku kontsentratsioon, hõõrdumine ning isoleeritud sise- ja väliskeskkond luua agressiivseid tingimusi ning põhjustada rikkeid,» ütles Moreno. «Selleks, et kaitsta trammi komponente nende kasutusea jooksul, kasutab CAF materjale, mis on mõeldud spetsiaalselt külma kliima jaoks ning need on kaitstud spetsiaalse värvi, vaha ja tihenditega; samuti on äravoolusüsteem kujundatud selliselt, et see tagaks vee nõuetekohase ärajuhtimise, mis vähendab korrosiooniriski.»

Moreno lisas, et neid erinevusi arvesse võttes on külmema kliima trammid kallimad. «Mõned neist meetmetest võivad üldjuhul kulutusi tõsta,» ütles ta.

Kokku ostab Tallinn 20 CAF-i trammi, millest esimesed kaks peaksid liinile tulema märtsis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles