Valguskunst Harjumäel: neoonset tooni terrakotasõdalased

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgusinstallatsioon Harjumäel
Valgusinstallatsioon Harjumäel Foto: Raepress

Alates eilsest saab Harjumäel 20. augusti väljakul imetleda 2008. aastal Pekingi olümpiamängudeks valminud maailmakuulsast terrakotasõdalaste armeest inspireeritud valgusinstallatsiooni.

Installatsiooni kandvaks mõtteks on iidse kultuuri ja tänapäevase innovatsiooni koosmõju, mis on aluseks ka Hiina majanduse ja kultuuri edule viimasel aastakümnel.

Kuigi terrakotaarmees polnud ühtki naist ega last, siis installatsioon algab last ootava naisega ja lõppeb kujudega kolmeliikmelisest perekonnast. Tähelepanuväärne on ka see, et ükski kujudest ei kanna relva.

Näitust on eksponeeritud Suurbritannias, Austraalias ja mujal. Tallinnasse saabus see Helsingist, kus oli Hiina aastavahetuse puhul eksponeeritud 9.-19. veebruarini

Valgusinstallatsioon on loodud kuulsate terrakotasõdalasi kujutavate skulptuuride eeskujul, mis  avastati 1974. aastal 3. sajandil eKr elanud Hiina keisri Qin Shi Huangi mausoleumi lähedalt. Praeguseks on kolmes maa-aluses kaevandis leitud enam kui 8000 skulptuuri.

Installatsiooni eksponeeritakse Harjumäel 20. augusti väljakul (Vabadussõja võidusamba taga) 24. veebruarist 3. märtsini. Parim aeg taiese nautimiseks on  õhtuhämaruses, kui laternate värviküllus kõige muljetavaldavamalt esile tõuseb. Kujud on valgustatud kuni kell 23.00.

Näitus on osa Tallinna Kultuuriväärtuste Ameti Hiina uusaastat tähistavast kultuuriprogrammist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles