Meremuuseum lepitab elanikke ekskursioonidega Lennusadamasse

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennusadamast kostev ehitusmüra häirib ümberkaudseid elanikke.
Lennusadamast kostev ehitusmüra häirib ümberkaudseid elanikke. Foto: Priit Simson

Selleks, et lepitada inimesi Lennusadama vesilennukite angaaride remonttöödelt kostva öise müraga, kutsus meremuuseum Kalamaja elanikud sinna ekskursioonile.


Inimeste rahulolematuse põhjuseks olid ehitusel ööpäevaringselt undavad liivapritsid ja kõrgsurvepesurid. Kaebusi hakati esitama nii munitsipaal- kui riigipolitseile mõne nädala eest, kui ilmad olid veel nii soojad, et öösiti hoiti aknaid lahti.

Meremuuseumi direktori Urmas Dreseni sõnul käib Lennusadama vesilennukiangaaride rekonstrueerimisel praegu tõsine võidujooks ajaga, sest mõned tööd tuleb enne talve tulekut valmis saada.

«Kui kaebused hakkasid tulema, siis kutsusime inimesed ekskursioonile. Panime kuulutused välja ja tegime otsepostitust,» rääkis meremuuseumi direktor Urmas Dresen. Tänaseks on toimunud kaks ekskursiooni ning ühte juhtis muuseumijuht ise.

«Selgitasin inimestele, et see müra on ajutine ja kestab veel sügiskuudel. Ja et see on vajalik selleks, et ehitajad jõuaksid raudbetoonkonstruktsioonide renoveerimisega enne suurte külmade tulekut valmis. Sest kui selle tööga sügisel valmis ei saa, siis me ei suuda seda maja järgmisel aastal avada,» rääkis Dresen.

Raudbetoonkonstruktsioonid tuleb tema sõnul kõrgsurveveega puhtaks pesta. Terassarrust ei ole võimalik muud moodi puhastada kui liivapritsidega. Pärast puhastamist algab kohe remontmördi ja torkreetbetooni panemine. Nende töödega on ehitajal tuli takus, sest enne talvekülmade saabumist peavad angaaride klaasfassaadid paika saama, et talvel oleks võimalik seal sisetöid teha.

«Ega meil muud üle ei jää, kui inimestele asju selgitada ja viisakalt paluda, et nad ajutised ebameeldivused ära kannataksid,» tõdes Dresen. Need inimesed, kellele muuseumijuht ekskursiooni tegi, olevat kõik asjast aru saanud ning ehitustöödesse mõistvalt suhtunud.

Üleeile õhtul toimunud ekskursioonil käinud Kristi, kes elab Lennusadamast mõnesaja meetri kaugusel, leidis samuti, et pärast viisakaid selgitusi on ehituselt kostvat müra kergem kannatada. Tema sõnul ei ole survepesurite tekitatav heli küll eriti tugev, kuid ööpäevaringselt kostev monotoonne sisin hakkab pikapeale päris tugevalt närvidele käima.

Eelmise sajandi algul ehitatud koorikbetoonist vesilennukite angaarid on kogu maailmas ainulaadsed arhitektuuri- ja ajaloomälestised. Pärast korrastamist paigutatakse sinna meremuuseumi ekspositsioon. Angaaride rekonstrueerimine peab lõppema tuleva aasta suveks, kuna Lennusadama territooriumile on kavandatud osa kultuuripealinna Tallinn 2011 ettevõtmisi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles