Vabadussõja võidusamba valgustus valmib jaanuari lõpuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussõja võidusammas.
Vabadussõja võidusammas. Foto: Peeter Langovits.

Vabadussõja võidusamba projektijuhi Martin Hurda sõnul venis lepingu allkirjastamine seepärast, et kaitseminsiteerium arvestab seniseid õppetunde ning tahab edasi liikuda rahulikult ja läbimõeldult. Sammas peaks tuledes särama hakkama jaanuari lõpus.


Hurt kinnitas, et eesmärk on kvaliteet ja töökindlus. Leping sõlmiti 3. septembril ning nüüd hakkab KH Energia-Konsult projekteerima võidusamba valgustus- ja ventilatsioonisüsteemi. Projekt peab valmima 60 päevaga ning pärast seda on ekspertiisiks ette nähtud veel kolm nädalat. Seejärel algab valgustuse ja ventilatsiooni paigaldamine ja häälestamine.

Lepingu järgi peavad kõik tööd võidusamba juures ühele poole saama järgmise aasta jaanuari lõpuks. Sama aja jooksul lõpetatakse ka sambaga seotud vaegtööd.

Kuna tegemist on maailmas ainulaadse ja erinevaid tehnoloogilisi lahendusi sisaldava rajatisega, siis tuleb Hurda sõnul ka edaspidi pidevalt teha samba juures haldus- ja hooldustöid.

Võidusamba valgus- ja ventilatsioonisüsteemide paigaldamise juures teeb ehitusjärelvalvet vastava hanke võitnud OÜ Tehnokontrollikeskus. Kaasa aitab ka Tallinna Tehnikaülikool, kes on igati kaasa aidanud valgustushanke ettevalmistamisel ning kontrollinud projekti vastavust kaitseministeeriumi esitatud nõuetele.

Firma KH Energia-Konsult juht Heino Harak mainis, et kuna leping kaitseministeeriumiga on allkirjastatud, käib juba projekteerimine täie hooga. Lihtne see aga ei ole.

«Tööprojekti tegemisega on kõvasti nuputamist, sest esialgu oli meil ju olemas vaid valgustuse põhimõtteline lahendus, millega kaitseministeerium rahule jäi,» ütles Harak.

Ta lisas, et kui tööprojektid on valmis, tuleb need loomulikult kaitseministeeriumiga kooskõlastada ning võib juhtuda, et üht-teist on vaja ümber teha.

Võidusamba valgustuse lõpliku valmimise päeva ei soovinud Harak veel öelda. Firmal on aga soov tööd nii kiiresti kui võimalik lõpetada.

KH Energia-Konsuldiga sõlmitud lepingu kogumaksumus on 10,24 miljonit krooni. Selle summa nõuab kaitseministeerium sisse Tšehhi firmalt Sans Souci, mis ei suutnud täita lepingujärgseid kohustusi ning rajada Vabadussõja võidusambale toimivat sisemist valgustust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles