Ettepanek: teeme õpetajast kunstniku

Kristel Trell
, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viive-Riina Ruus.
Viive-Riina Ruus. Foto: Peeter Langovits

Eesti hariduse põhiprobleem on õpetaja positsioon ühiskonnas, rääkis kasvatusteaduste professor Viive-Riina Ruus intervjuus Tallinncityle.

«Meie õpetaja on üldiselt suurepärane: kohusetruu, saab õpilastega hästi läbi, on moodsate vaadetega ja arendab ennast ja õpilaste tulemused põhikoolis on väga head. Ent õpetajaskond on suhteliselt vana ja õpetaja palk on liiga väike, rääkis Ruus.

Ruusi sõnul on ühiskonnas küll valmisolek õpetajate palku tõsta, kuid suureks probleemiks on ka õpetaja positsioon ühiskonnas – kuidas ühiskond õpetajasse suhtub. «Õpetaja tajub, et ühiskond ei väärtusta teda piisavalt. Õpetaja positsiooni tuleb muuta», leiab ta.

Ruusi ettepanek hakata rääkima õpetamisest kui kunstist ja õpetajast kui kunstnikust, loovisikust. «Kui on kunst, tuleb seda ka inimestele näidata. Õpetaja vajab võimalust oma kunsti laiemale üldsusele tutvustada, mille ainult koolisiseselt näidata.» Ruus paneb ette luua taoline võimalus vaba lava raames näiteks Tallinnas Vaba Lava teatrimajas, kus laiem publik saaks tema oskustest ja teadmistest osa.

«Õpetajad pole sugugi vaid koolis, vaid see võib olla ka kolleeg, praktika juhendaja, poliitik, ettevõtja või mõne muu ameti esindaja. Sel õpetamiskunstide vabal laval võiksid nad kõik oma õppimis- või õpetamiskogemusega üles astuda,» pani Ruus ette.

«Tähtis on, et õpetaja töö muutuks austusväärseks ja et ühiskond hakkaks hindama õpetajat sama kõrgelt kui meie teisi parimaid kunstnikke - teatrilaval,kontserdisaalides, kunstinäitustel jm. Õpetajakutse peaks noori ahvatlema ja ligi tõmbama parimaid poisse ja tüdrukuid,  siis saame Eesti tuleviku suhtes optimistlikumad olla. Vastasel korral ootab meid ees sotsiaalne allakäik.»

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles