Tallinn toetas lõimumisrahaga e-valimisi kritiseerivat raamatut

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamat.
Raamat. Foto: Stanislav Moshkov

Tallinna linnvolikogu revisjonikomisjon seab kahtluse alla linna integratsiooniprogrammi rahaliste vahendite kasutamise.

2007. aastal töötas Tallinna linn välja kodurahuprogrammi, mille esmaseks ülesandeks oli tagada linnaelanike turvalisus, vastastikune usaldus ja rahulik kooselu. Sisuliselt oli tegemist lõimumisprogrammiga, et pärast pöördelisi aprillisündmusi maha jahutada pingeid eestlaste ja venelaste vahel ning välistada sellest tulenevad julgeolekuriske.

Kuni 2013. aastani olid kodurahuprogrammi eemärgid ja tegevuskava konkreetselt määratletud, kuid pärast seda kodurahuprogrammi tegevuskava eraldi dokumendina kinnitatud ei ole. Linnavolikogu revisjonikomisjoni aktist selgub, et programmi vahenditest on saanud rahastust mitmed projektid, mille seos lõimumisega on pigem sümboolne.

Viimastel aastatel on kodurahuprogrammi rahastus eelarves jäänud viimastel aastatel 370 000 euro tuuri. Kuigi enamus vahenditest on selgelt eesmärki täitvad, siis kahelda võib näiteks e-valimisi kritiseeriva raamatu «Rikutud sedelid» tõlkimise mõjus rahvustevaheliste suhete kontekstis.

2012. aastal kulutas linn selle raamatu tõlkimisele ja levitamisele 10 000 eurot, rahastus tuli ülalmainitud kodurahuprogrammist. Linnavalitsus kommenteerib tõlkimist ja väljaandmist sellega, et see oli vajalik muukeelse elanikkonna paremaks varustamiseks aktuaalse infoga palju poleemikat ning vaidlusi tekitanud e-valimiste küsimuses.

Revisjonikomisjon seab lisaks raamatule kahtluse alla ka programmist rahastatud Sõle koolihoone remontimise, Väärikate Ülikooli eestikeelsete gruppide rahalise toetamise ja Tallinna linnavalitsuse ametnikele vene keele kutsuste korraldamise.

Kodurahuprogrammi kontrollimisel tuvastati, et programmi rahalisi vahendeid on kasutatud kontrolli perioodil üldreeglina seaduslikult ja sihipäraselt, mis puutub iga-aastaste avalike projektikonkursside finantseerimist. Siiski leiab revisjonikomisjon, et programmi raames on teostatud liiga palju ühekordseid projekte ja väljaspool konkursse finantseeritud tegevuste osas esineb kõrvalekaldumisi üldeesmärkidest.

Abilinnapea sõnul olid eraldised eesmärgipärased

Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvarti sõnul oli raamatu «Rikutud sedelid» väljaandmine kooskõlas Tallinna Kodurahuprogrammi tegevuskavaga, milles mitte-eestlaste informeerituse parandamine ning nendele juurdepääsu tagamine olulisele informatsioonile oli eraldi välja toodud ühe strateegilise eesmärgina.

Ametnikele vene keele kursuste korraldamine oli abilinnapea sõnul vajalik, et parandada linna poolt osutatavate teenuste kvaliteeti, võimaldada paremat koostööd linnastruktuuridega ja suurendada linnakodanike usaldust avaliku võimu vastu.

«Programmi mittetulundustegevuse projektikonkursside raames eraldatakse projektidele toetusi vastavalt linnavolikogu poolt kehtestatud korrale, projektikomisjoni ettepanekute alusel ning mis kinnitatakse linnasekretäri käskkirjaga. Väljaspool projektikonkursse tehtavate kulude näol on tegemist programmi igapäevase töö raames linna poolt tellitavate teenustega, mis on vajalikud programmi eesmärkide saavutamiseks,» selgitas Kõlvart

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles