Fotod ja video: Balti jaama turu uus nägu

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue Balti jaama turu eskiis
Uue Balti jaama turu eskiis Foto: Koko Arhitektid

Räämas Balti jaama turule plaanitakse uuenduskuuri, mis looks vaksali kõrvale täisväärtusliku turukompleksi.

Märtsi alguses korraldab Põhja-Tallinna valitsus Balti jaama turu kinnistu eskiisi avaliku väljapaneku, mis on üks viimastest etappidest, et saaks kopa maasse lüüa ja ehitustöödega alustada.

Uue Balti jaama turu põhifunktsiooniks jääb turg, kuid sinna on planeeritud ka mõned toitlustuskohad, supermarket ning mitmed väiksemad ruumid näiteks apteegi ja kingsepa tarbeks.

Vaade Balti jaama turule Kopli tänavalt (KOKO arhitektid)
Vaade Balti jaama turule Kopli tänavalt (KOKO arhitektid) Foto: Koko Arhitektid

«Linn on huvitatud sellest, et see turg tänases asukohas säiliks, see on ennast seal hästi sisse töötanud. Kindlasti võiks ta visuaalselt ja kasutajasõbralikkuse poolest olla tänasest palju paremal tasemel,» ütles Tallinna linnaarhitekt Endrik Mänd. «Selle projektiga see probleem lahendatakse. Vaatame selle peale üsna hea pilguga ja meie poolt oli see eskiis juba sellisel tasemel läbi töötatud, et seda ei ole häbi avalikule väljapanemisele panna.»

Männi sõnul on turu värskenduskuur kohalikele inimestele kaunis oluline. «Arvestades kuvandit, mis Telliskivi ja Kalamaja elanikud endast jätnud on, siis on turg väga oluline objekt toiduainete hankimisel ja elustiili kujundamisel,» ütles ta.

KOKO arhitektid võtsid hoonet projekteerides eesmärgiks luua kinnistule tänapäevane ja mitmekesine kaubandus- ja teeninduskeskus, mille põhifunktsiooniks jääks turg. Oluline oli säilitada olemasoleva turu isikupärane karakter ja täiendada seda nii, et see oleks ligitõmbav võimalikult paljudele sihtrühmadele.

Krundil asetsevad 19. sajandi keskpaigast pärinevad paekivist laohooned, mille fassaadid säilitatakse. Kavandatud juurdeehitused toetavad olemasolevate hoonete arhitektoonikat ja võimendavad ning täiendavad seda. Lisaks välisele ilmele paranevad ka oluliselt jalakäijate liikumisvõimalused läbi krundi.

Turg jaguneb avaturuks ja siseturuks

Avaturg on krundi põhja- ja idaosas paiknev aiaga piiratud kauplemisala, mis ööseks suletakse. Avaturul hakkavad asuma nii suletavad müügipinnad kui ka lahtised letid, see saab olema osaliselt katusega kaetud.

Siseturg on planeeritud kahele korrusele, olemasolevate hoonete sees. Tegemist saab olema valdavalt avatud ruumiga, kus paiknevad erinevad müügipinnad.  Esimesel korrusel hakkavad paiknema valdavalt toiduained ja teisel tööstuskaubad.

Teisele korrusele plaanitakse lisaks tööstuskaupadele ka toitlustuspindasid, millel saab olema vahetu kontakt hoonest lõunasse jääva terrassi ja laste mänguväljakuga.

Balti jaama turg vaatega Reisijate tänavalt (KOKO arhitektid)
Balti jaama turg vaatega Reisijate tänavalt (KOKO arhitektid) Foto: Koko Arhitektid

Osa elust koondub maa-alla

Maa-alusele korrusele on kavandatud supermarket koos väiksemate äripindadega, seal võiksid oma koha leida näiteks lemmikloomade pood, kingsepp ja teised teenuse pakkujad. Lisaks paikneb maa-alusel korrusel 140-kohaline parkla.

Päevasel ajal hakkab parkla toimima klientide parklana ja õhtusel ning öisel ajal saavad sinna parkida lähiümbruskonna elanikud. Parklasse on kavandatud ka elektriautode laadimispunkt.

Balti jaama turg asub Põhja-Tallinnas, Tallinna pearaudteejaama ja Kalamaja armastatud elurajooni vahel. Nostalgiline ja eriti välismaalastele ekstreemseid elamusi pakkuv postsotsialistlik turg meelitab uudistajaid oma kireva kaubavalikuga – lisaks soodsa hinnaga toidukraamile leidub seal kõike alates nõukogudeaegsetest hilpudest, esmatarbekaupadest ja mänguasjadest kuni pruugitud sanitaartehnika, tööriistade ja torujuppideni. Second-hand-müügikohad on kullaauk nii vanamoe austajatele kui ka omaaegse estraadi fännidele.

Balti jaama turu pindala saab olema 24 000 ruutmeetrit. Arhitektuurilise lahenduse on koostanud KOKO arhitektid

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles