Michelini tähega pärjatud kokk teeb Tallinnas männist ja tammest süüa

Tallinncity kontrollkahvel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru keskuses avas uksed Cafe Lyon.
Viru keskuses avas uksed Cafe Lyon. Foto: Mihkel Maripuu

Viru keskuses tegutsevas Prantsuse kohvikus ja restoranis Lyon toimub 21. veebruaril kell 19 üheksakäiguline gurmeeõhtusöök «Jagatud hetked», mille road valmivad Michelini tähega pärjatud Jouni Toivaneni käe all.

«Menüüst leiab põnevaid roogasid, mille valmimisel kasutab tippkokk nii mändi kui ka tamme. Näiteks on eelroas kokku sobitatud lambasüda, mänd ja küüslauk, magustoidus aga tavapäratult kõlavana puravik, šokolaad ja tamm. Kindlasti tasub kõigil gurmeehuvilistel meie õhtusöögile koht broneerida,» sõnas Lyoni kohvik-restorani ja pagariäri juhataja Iivi Saar.

«Ma ei näe puude kasutamises ise midagi väga erilist, kuna põhjamaises kliimas on see tooraine alati kättesaadav,» avab Jouni Toivanen puidu kasutamise tagamaid. «Mulle väga meeldib looduses kasvav toit ning seda ka söögitegemisel kasutada. Päris puutükke toidu sisse ei panda, vaid enne tehakse sellest maitseõli, siirup või infusioon,» selgitas Toivanen.

Milline on kõige erilisem toit, mida tippkokk ise maitsnud? «Puravikujäätis. See oli pisut imelik, aga siiski väga maitsev. Soe, põhjapõdrasüdame sashimi, kohe pärast jahipidamist, oli ka väga maitsev,» rääkis Toivonen.

Lyoni poolt annab õhtusöögile maitseküllust juurde Viru Lyoni peakokk Jürgen Lipp, kelle roogade nimekirja kuulub marineeritud roheline fenkol pardirinna ja maksaga, 30 päeva vinnutatud lambakints mahetalu veise luuüdiga. Jürgeni siiani kõige põnevam toiduelamus pärineb Marokost, kus sai nii röstitud sipelgaid kui ka tõuke söödud.

«Usun, et laupäevasest õhtusöögist saab tõelise maitseelamuse igaüks, kes toitu armastab. Põnevad kooslused, põhjamaine ja kohalik tooraine ning kogenud tippkokk teevad selle kindlasti eriliseks,» rääkis Iivi Saar.

Õhtusöögi hind on 59 eurot, mille sees on kolm eel- ja pearooga ning magustoidud.

Michelini tähtede jagamise idee pärineb töösturitest vendadelt André ja  Édouard Michelinilt, kes  hakkasid 1920. aastal motoristide giidis restorane kindlaks määratud juhendi põhjal reastama. See osutus väga populaarseks ja nii otsustati palgata spetsiaalsed inspektorid, kes hakkasid anonüümselt restorane hindamas käima. 1926. aastal hakati väljastama tähti fine dining´u restoranidele. 1931. aastal tutvustati ühe, kahe ja kolme tärni väljastamist.  1936. aastal avaldati hindamiskriteeriumid järgmiselt:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles