Savisaar käis suure kaaskonna saatel iseennast valimas

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Üks esimesi valijaid täna alanud riigikogu valimiste eelhääletusel oli Tallinna linnapea ja Keskerakonna esimees Edgar Savisaar.

«Inimene peab tundma, et need valimised on nii tähtsad, et me ei oota valimiste päevani, vaid teeme kohe ära. Ja nagu näete, siis ma ei ole mitte e-valimistel, vaid tulin siia, et kasti juures need asjad ära otsustada. Minu meelest see on ikka nii pidulik sündmus, et iga inimene võiks valimiskasti juures ära käia. Ikkagi demokraatia pidupäev,» ütles Savisaar linnavalitsuse esimesel korrusel asuvas valimisjaoskonnas teda oodanud ajakirjanikele.

Seejärel tahtis linnapea kohe hääletuskabiini suunduda, kuid juhatati siiski kõigepealt valimisjaoskonna töötaja juurde. «Näete, dokument on mul kaasas. Ja mitte majaraamat,» kiitis Savisaar, viidates sellele, kuidas president Lennart Meri olevat kunagi valimistel oma isiku tõendamiseks majaraamatu esitanud.

Peale id-kaardi hoidis linnapea peos veel kokkumurtud paberitükki, kuhu oli kirjutatud tema enda kandidaadinumber 713. Kui talle ulatati paber kandidaatide nimekirjaga, küsis Savisaar hämmastunult: «Kuulge, aga Keskerakonna kandidaate siin polegi!» Järgmisel hetkel leidis ta need paberi teiselt küljelt siiski üles.

«Kes see oli, kes küsis, millise kandidaadi poolt ma valin? Nüüd ma saan öelda, mul on nimekiri siin olemas,» lausus linnapea ja luges terve rodu nimesid ette.

Valimisjaoskonna töötaja selgitas protseduuri, kuid Savisaar tuli vahepeal veel korra hääletuskabiinist tagasi ja küsis asjad üle. Lõpuks jõudis ta suletud ümbrikuga valimiskasti juurde. «Nii! Kas kõik nägid?» küsis ta ja andis ümberringi sähvivatele kaameratele aega piduliku sündmuse jäädvustamiseks. Linnapea oli valimisjaoskonda kaasa võtnud mitu nõunikku. Püha üritust jäädvustasid vähemalt kaks linnakantselei töötajat ning ajalehe Pealinn fotograaf. Oma järjekorda ootas veel Tallinna televisioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles