Linn otsib loomade varjupaigale uut teenusepakkujat

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kassid.
Kassid. Foto: Tambet Allik / Saarte Hääl

Tunamullu raputas Tallinna linna rahastatavat Tallinna Loomade Hoiupaika skandaal, kus selgus, et kaks kolmandiku hoiupaika sattunud kassidest leiab kurva lõpu. Märtsist võib aga olukord muutuda, sest siis on hanke tähtaeg ja selgub uus teenusepakkuja.

Tallinna abilinnapea Arvo Sarapuu sõnul on linn tänaseks kohtunud kõikide asjast huvitatud osapooltega. «Inimesed soovivad, et kasside kolooniaid ei oleks ja et koerad ei hulguks karjades ringi, ent varjupaika jõudvatel loomadel on sisuliselt kaks tulevikustsenaariumi, kas keegi võtab looma enda juurde või see lugu läheb nii öelda omateed,» selgitas Sarapuu.

Paksu verd ongi pigem ühiskonnas tekitanud see, et suur osa varjupaika saabuvatest loomadest hukatakse. Hoiupaik omaltpoolt on väitnud, et see on ainuvõimalik tee, kuna kõik loomad ei leia endale kodu. Mitmed loomasõbrad leiavad, et asju saaks korraldada paremini.

Postimees on üle nädala üritanud tabada MTÜ Loomade Hoiupaik juhatajat Larissa Kozõrevat, kuid ei ole vastuseid saanud. Sestap jääb teadmata, mil määral on olukord varjupaigas võrreldes varasemaga paranenud ja kas plaanitakse uuel hankel osaleda.

Tallinna Keskkonnaametile on seoses MTÜ Loomade Hoiupaik tegevusega laekunud mitmeid avaldusi. Enamik esitatud küsimustest ja kaebustest hoiupaiga suhtes on laekunud seoses ebakvaliteetse klienditeenindusega.

«Looma soovinud kodanikele ei ole selgitatud piisavalt täpselt loomade tervislikku seisukorda ja võimalusi tema võõrandamiseks alles peale paranemist ning ka seda, mis järgneb juhul kui loomal tuvastatakse ravimatu haigus,» ütles Tallinna Keskkonnaameti heakorra ja jäätmehoolde osakonna peaspetsialisti Hellika Landsmann.

«Tallinna Keskkonnaamet on Loomade Hoiupaiga tähelepanu juhtinud klienditeeninduse kvaliteedile ja selgitanud asjakohase informatsiooni selgel viisil andmise tähtsust,» lisas ta.

Ametnikele on laekunud ka paar teadet seoses probleemidega edastada ööpäevaringsel numbril informatsiooni leitud loomadest. Uurimise käigus selgus, et infotelefoni vastamisel esines tehnilisi probleeme.

Linn on uue teenusepakkuja leidmiseks välja kuulutanud hanke

MTÜ Kasside Turvakodu eestvedaja Hanna Ildi sõnul tuleks tänasest rohkem tegeleda ennetusega, siis ei peaks tegelema nii palju tagajärgede likvideerimisega. «Alustada tuleks kasside steriliseerimisega, mõne aastaga oleks võimalik viia hukkamiste arv miinimumi peale,» leiab ta.

Linnavalitsus on hoiupaigale operaatori leidmiseks välja kuulutanud hanke, millele oodatakse pakkumisi 13. märtsini. «Esimest korda loodame, et tuleb keegi veel, peale selle, kes praegu opereerib. Me ei nõua pakkujatelt, et neil oleks juba täna vastav kinnisvara olemas. See peaks tegema konkureerimise oluliselt avatumaks,» ütles Sarapuu.

«Ma julgustaksin kõigil sellest hankest osa võtma, me oleme selleks piisavalt aega andnud. Kui nüüd toimub hange ja opereerimisõiguse keegi võidab, siis ta hakkab läbi rääkima kinnisvaraomanikuga, et leppida kokku, kuidas ta selle kinnisvara saab üle võtta,» lisab ta.

Ildile tuleb Sarapuu sõnavõtt üllatusena. «See võib olla Sarapuu idee, aga see ei ole hankes nõnda kirjeldatud. Väiksed MTÜ-d võivad küll osa võtta, aga kui neil ei ole teatud kuupäevaks konkreetseid ruume, siis ootavad suured trahvid,» selgitas Ild.

«Oleme koos teinud linnale ettepaneku, et linn ostaks praeguse Tallinna varjupaiga välja. Praegune seitsme aastane hange tähendab tõenäoliselt seitse aastat mõrvade jätkumist,» ütleb Ild ja pakub välja, et «Kõige parem lahendus oleks see, kui linn võtaks ruumid enda hoole alla. Siis nad saavad valida, et keda nad võtavad endale partneriks. See võiks olla ka nõnda, et keskkonnaamet haldab seda ja paneb sinna juhataja palgale. Kui see juhataja ei oleks pädev, siis oleks teda lihtne välja vahetada.»

Linn uut hoiupaika ehitama ei hakka ja leiab, et tuleb olemasolevaga hakkama saada. Sarapuu sõnul on hoiupaiga omanik üks Soome ettevõte, kes ütleb nõnda, et tema teeb selle operaatoriga lepingu, kes saab Tallinna linnas opereerimisõiguse. Hankedokumente uurides selgub aga, et üheks kvalifitseerumise tingimusteks on ruumide olemasolu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles