Pirita jõel algasid süvendustööd

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna algasid Pirita jõel süvendustööd. Jõgi süvendatakse Olümpiatulest Pirita sillani kolme ja poole meetri sügavuseks.

ESS Kalev Jahtklubi süvendab Ettevõtluse Arenamise Sihtasutusest (EAS) saadud toetuse abil Pirita jõge Olümpiatulest Pirita sillani 3,5 meetri sügavuseks, sillapoolses osas 3,0 meetrini.

Jahtklubi ülema Indrek Ilvese sõnul plaanitakse tööd lõpetada paari nädala jooksul, kuigi luba töid teostada on esialgu 15. aprillini. Kokku plaanitakse töid teha 20 000 ruutmeetrisel pindalal ja teisaldada 9800 kuupmeetrit pinnast.

Viimati süvendati suuremaid süvendustöid jõel 1984. aastal. «Siis süvendati kolme ja poole meetrini, kuid nende vahepealsete aastakümnete jooksul on jõgi kandnud järjest setteid peale ja jõe sügavus on iga aastaga vähenenud,» ütles Ilves. «Sadamasse sissesõidul on praegu sügavus 1,8 meetrit ja turistid, kes siia tänapäevaste jahtidega tulevad, jäävad lihtsalt põhja peale kinni. Olenevalt ilmast võib see päris ohtlik olla.»

Sadama jaoks on süvendamine suur kergendus, sest senine olukord on tinginud olukorra, et tihti peab külalistele ära ütlema ja sügavus on suurte regattide korraldamise jaoks pannud piirid ette. Mullu käis ESS Kalevi Jahtklubi sadamas 460 külalisalust, kuid vähemalt pooled soovijatest tuli tagasi saata.

«Merelt tulles otsivad alused turvalist sadamat ja meil on tegelikult ideaalsed looduslikud olud, oleme hästi tuulte ja lainetuse eest kaitstud,» kiitis Ilves sadamat. «Nüüd saame ka suuremaid võistlusjahte sadamasse võtta, nende puhul on tavaline, et süvised on kolm kuni kolm pool meetrit. Siiamaani olid need alused meie juures täiesti välistatud.»

Projekti maht on 263 389 eurot, millest toetus moodustab 184 372 eurot ja omafinantseeringuga tuleb katta  79 017 eurot.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) toetab 16 väikesadama arendamist 2,4 miljoni euroga. Toetus tuleb Euroopa Regionaalarengu Fondi kaasrahastatava väikesadamate võrgustiku arendamise meetmest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles