Ossinovski toetab Tallinna vene gümnaasiumide soovi kasutada põhilise õppekeelena vene keelt (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski
Haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski Foto: Mihkel Maripuu

Viie Tallinna vene gümnaasiumi palve kasutada õppekeelena vene keelt saab vastuse pärast riigikogu valimisi ja uue võimuliidu moodustamist.

Haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski enda sõnul küll toetab Tallinna vene gümnaasiumide soovi kasutada edaspidi põhilise õppekeelena vene keelt, kuid peab selle edastamist valitsusele mõttetuks, kuna tema hinnangul ei ole Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) koalitsioonipartner Reformierakond valmis sel temal konstruktiivselt arutlema, teatas BNS.

BNS kirjutas, et venekeelsete gümnaasiumite reform ei ole Ossinovski hinnangul kandnud vilja, sest gümnasistide keskmine eesti keele oskus ei ole paranenud. Tekkinud on olukord, kus paljud gümnasistid ei valda eesti keelt piisaval tasemel, et riigikeeles aineid õppida.

«Koolide eranditaotlusi tuleb hinnata lähtuvalt sellest, kuidas suudavad koolid tagada hea hariduse ning korraliku keeleoskuse. Kui mõni kool soovib õpetada 60 protsendi asemel 50 protsendi ulatuses eesti keeles, tagades nõnda paremal tasemel hariduse ning garanteerides seejuures muude meetmetega korraliku eesti keele oskuse, siis tuleks koolile see võimalus anda,» selgitas Ossinovski Postimehele.

Ossinovski on seisukohal, et vene koolidele tuleb anda vabadus, millises mahus aineid eesti keeles õpetada, ent kohustuslike ainete õppimine peab eesti keeles jätkuma. Erandiks oleks ainult geograafia, kus õpilaste teadmised on vähenenud. Ministri sõnul hakkavad probleemid juba põhikoolis, kus piisaval tasemel eesti keelt ei omandata.

Tallinna eranditaotlustes ei olnud Ossinovski sõnul näidatud reaalseid meetmeid, mille abil parandada eesti keele oskust. Seepärast toetab ta nende taotluste sisulist arutelu valitsuse tasandil, mis ei ole selles valitsuses võimalik.

Reformierakond süüdistab Ossinovskit vene valijaskonnaga manipuleerimises. «Ossinovski seisukohavõtt on suur pettumus. Mina olen lootnud, et Keskerakonnaga samastumine talle ei sobi, et ta mõistab vähemasti teema delikaatsust ja ei panusta kõige vähemnõudlikule osale vene valijaskonnast,» leidis Reformierakonda kuuluv Jürgen Ligi.

«Just venelaste toimetulek seisab keeleoskuse taga ja kokkulepete austamine poliitikute poolt on nende motiveerimiseks väga kriitiline küsimus. Haridusministri ülesanne on parim keeleõpe ja ta ei tohi teha selliseid kampaanialikke avastusi,» lisas ta.

Keskerakond soovitab sotsidel kujundada küsimuses ühtse seisukoha. «Sotsiaaldemokraatliku Erakonna haridusminister Jevgeni Ossinovski lubab Tallinna venekeelsetele gümnaasiumidele, et nad saavad pärast valimisi loa kasutada vene keelt õppekeelena. Samal ajal on sotside esimees ja peaministrikandidaat selle välistanud, öeldes, et sotsid kavatsevad pärast valimisi jätkata valitsuses Reformierakonna või IRLiga,» nentis partei peasekretär Priit Toobal, kelle hinnangul valetab kas SDE esimees Sven Mikser või Ossinovski.

Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluv eelmine haridusminister Jaak Aaviksoo märkis, et Ossinovski väljendatud otsust toetada venekeelse õpilaskonnaga koolide õigust valida endale ise õppekeel ei saa tähelepanuta jätta. «Pärast taasiseseisvumist riigikogus vastu võetud ja läbi kõigi riigikogu koosseisude järgitud otsus, et Eesti avalike üldhariduskoolide õppekeel on riigikeel ehk eesti keel seaduses sätestatud eranditega põhikoolidele, ei ole tehniline küsimus – see on küsimus põhiseaduslikest väärtustest,» teatas ta Postimehele.

Tema sõnul on ka riigikeele õpe ja selle kvaliteet olulised küsimused ning nende lahendamisele on pühendunud kõik valitsused, mitte ainult äsja ametisse asunud minister. Samas ei tohi neid küsimusi tema sõnul segi ajada põhiseaduslike printsiipidega.

«Eesti riigikeel on eesti keel ja teiste keelte kasutamise sätestab seadus. Meil on suurepäraseid näiteid teiste keelte edukast kasutamisest vastastikku lugupidavas rahvusvahelises hariduskoostöös ja see on mõeldav ka Venemaa suunal, ent teiste keelte kasutamist ei saa kehtestada välismaise surve toel ja õhutusel,» teatas Aaviksoo, kelle hinnangul ei ole sotside ettepanek anda riigikeele küsimustes otsustusõigus koolidele, rääkimata selle õiguse delegeerimisest omavalitsustele või muudele organisatsioonilistele ühendustele, vastuvõetav.

Tallinna volikogu toetas novembris viie vene gümnaasiumi taotlust säilitada gümnaasiumiastmes põhilise õppekeelena vene keel.

Põhikooli- ja gümnaasiumiseadusest lähtudes võtsid Tallinna kesklinna Vene gümnaasiumi, Tõnismäe reaalkooli, Haabersti Vene gümnaasiumi, Linnamäe Vene lütseumi ja Tallinna Mustjõe gümnaasiumi hoolekogud vastu otsuse taotleda valitsuselt luba kasutada põhilise õppekeelena vene keelt. Taotlust toetas Tallinna linnavalitsus ja esitas vastavasisulise eelnõu linnavolikogule, kes omakorda otsustas pöörduda vabariigi valitsuse poole.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles