Juhtkiri: Savisaare uus tase

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Linnapea võim kasvab ja rahva valitud volikogu naeruvääristatakse

Linnaeelarve kiirkorras läbisurumise ajend võib olla milline tahes. Kas või müügimaksu saatus, nagu küllap õigesti oletatakse. Sisuline tulemus oleks aga see, et kui eelarve sellisel kujul vastu võetakse, saaks Edgar Savisaare linnavalitsus enneolematu võimu otsustada, mille peale konkreetselt maksumaksjate miljardid Tallinnas kulutatakse. Linnapea võim kasvab ja volikogu võimalus sõna sekka öelda kahaneb.

Volikogu esimees Toomas Vitsut teatas eile häbenematult, et «seda enam on võimalus linnapea käest küsida, mis ühe või teise numbri taga on». Ühesõnaga, võite küsida ja eks siis tark linnapea vaatab küsimuse järgi, mida vastata.

Mäletame, kuidas Keskerakonna saadikud hääletasid linnavolikogus selle järgi, mis värvi pliiatsit viibutas märguandeks Elmar Sepp. Järgmise aasta linnaeelarve kavandiga jõutakse aga täiesti uuele tasemele rahva valitud esinduskogu naeruvääristamisel. Pliiatsi-demokraatia ajastul polnud linnavolikogus siiski põhimõtteliselt välistatud võimalus, et äkki mõni «volinikest/alluvatest» tegi ka informeeritud otsuse oma parema äratundmise järgi. Ehkki väheusutav, oli selline variant siiski olemas.

Nüüd ei pea aga linnavalitsus üldse isemõtlejate pärast muret tundma. Isegi vajadus pliiatsiga vehkida kaob, sest meie, linnakodanike ja maksumaksjate kokku kantud miljardite üle arvab volikogu enamus olevat sobilik otsustada mõne minuti vältel ilma sisulise aruteluta. Ilma dokumendita, milles eelarve kulud oleks lahti seletatud sellise täpsusega, et ühe või teise kulurea üle oleks üldse võimalik vaielda.

Sotsiaaldemokraadid näitasid «selgroogu», teatades, et toetavad eelarvet tingimusel, et järgmise istungini jäänud päevade jooksul tutvustatakse detailsetmalt lahti kirjutatud eelarvet. Millal sotsiaaldemokraadid jutumärkideta selgroogu näitama hakkavad, on huvitav küsimus. Nagu selgub abilinnapea Boroditši sõnadest, ei ole eelarve järgmise lugemiseni jäänud päevade jooksul detailset eelarvet esitada võimalik, sest näiteks tema haldusalas olevad asutused alles koostavad ettepanekuid järgmise aasta kulude kohta. Need peaksid selguma sügise jooksul.

Linnaeelarvet oleks kahtlemata võimalik käsitleda veelgi lakoonilisemalt, kui Edgar Savisaar seda eile tegi.

Üks võimalus oleks teatada, et tulude rida on selline ja selle raha kulutab linnavalitsus oma keskpärase äranägemise järgi. Ent küsigem, milleks näidata tulude suurust. Ka selle võiks suurema üldistustaseme saavutamiseks ära jätta. Eelarve võiks välja näha järgmine: Tallinna linn saab 2011. aastal tulusid ja teeb kulutusi. Kui midagi jääb arusaamatuks, eks siis küsige...

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles