Sõltumatu semiootik hakkab Tallinna linnajuhtide reklaame analüüsima

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks ettekirjutuse saaja oli Põhja-Tallinna vanema asetäitja Priit Kutser, kelle reklaam rippus valimiste eel Vene Eragümnaasiumi fassaadil.
Üks ettekirjutuse saaja oli Põhja-Tallinna vanema asetäitja Priit Kutser, kelle reklaam rippus valimiste eel Vene Eragümnaasiumi fassaadil. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Prokuratuur otsib sõltumatut eksperti, kes teeks kriminaalmenetluse käigus analüüsitavatele Tallinna linnavalitsuse reklaamidele semiootilise ekspertiisi.

Erakondade rahastamise järelevalve komisjon (ERJK) pöördus möödunud aastal riigiprokuratuuri poole palvega, et uuritaks, kas Tallinna juhid on kasutanud avalikku raha isiklikuks reklaamikampaaniaks.

Riigiprokuratuur alustas ERJK avalduse alusel kriminaaluurimise.

ERJK  tegi ettekirjutused Põhja-Tallinna linnaosa vanemale Karin Tammemäele, tema asetäitjale Priit Kutserile, Tallinna ettevõtlusametis töötavale endisele abilinnapeale Jaanus Mutlile ja linnapeale Edgar Savisaarele, mille kohaselt peavad nad tunamulluste kohalike valimiste eel linna raha eest tehtud valimisreklaamide kulud linnale hüvitama.

Ettekirjutuse sai ka Tallinna abilinnapea, Keskerakonda kuuluv Arvo Sarapuu, kes maksis suvel linnavalitsusele tagasi valimisreklaami kulud.

Jaanuaris teatas ka riigikontroll, et Tallinna linn kulutas 2013. aastal valimisreklaamina mõistetavatele teavitustele ligikaudu 337 000 eurot. Lisaks teavituste sõnumites esinevatele valimisreklaami elementidele viitavad asjaolud poliitilise mõju planeeritud taotlemisele.

Riigiprokuratuuri kinnitusel otsitaksegi praegu sõltumatut eksperti Eestist või mõnest välisriigist, kes teeks kriminaalmenetluse käigus analüüsitavatele reklaamidele semiootilise ekspertiisi ning annaks oma ametliku hinnangu, kas tegemist oli erakonna poliitilise reklaamiga või mitte.

«Tegemist on ühe menetlustoiminguga ning praegu ei ole võimalik veel öelda, millal see ekspertiis võiks valmida,» ütles riigiprokuratuuri pressinõunik Kadri Tammai.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles