Volikogu menetleb Tallinna eelarvet rekordkiirusel

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna volikogu istung.
Tallinna volikogu istung. Foto: Toomas Huik.

Tallinna linnavolikogu kulutas Tallinna tuleva aasta eelarve esimesele lugemisele vaevalt veerand tundi.


7,2 miljardi suuruse linnaeelarve esimene lugemine piirdus linnapea Edgar Savisaare ettekande ning rahanduskomisjoni esindaja Märt Sultsi kaasettekandega. Kuna opositsioonisaadikud olid selleks ajaks valdavalt saalist lahkunud, ei esitatud ettekandjaile ainsatki küsimust.

Ainsana soovis sõna sotsiaaldemokraat Katrin Saks, kes palus eelarve kahe lugemise vahel muuta ära eelarve määruse punkt, mis annab linnavalitsusele õiguse ise otsustada linna iga ametkonna tulude, kulude ja investeeringute jaotuse üle.

Varasematel aastatel arutati ka see volikogus eelarve lugemistel läbi. Praegu saavad linnavolinikud küll teada, et näiteks linnakantselei kulud on tuleval aastal 224 422 000 krooni, millest töötasudeks kulub umbes 73 582 000 krooni ja amortisatsioonikuludeks umbes 15 000 000 krooni. Milleks kulub ülejäänud ligi 14 miljonit krooni, mis linnakantseleile eelarves ette on nähtud, jääb volikogul uue korra kohaselt teadmata.

See oli ka põhjuseks, miks volikogus opositsioonis olevate IRL-i ja Reformierakonna fraktsioonide liikmed enne eelarve arutelu saalist lahkusid.

«Linnavolikogu ainupädevuses on linnaeelarve vastuvõtmine ning muutmine ja loomulikult tahab opositsioon selles protsessis osaleda maksimaalse tõsidusega, kuid paraku ei anta linnavalitsuse poolt selleks võimalust. Praegu menetluses olev eelarveprojekt, mis on koostatud vaid müügimaksu kehtetuks tunnistamise kartuses, ei anna eelarve mõõtu välja. Opositsioon on nõus eelarvet alles siis arutama, kui linn suudab välja tulla korraliku eelarveprojektiga, kus eelarves olevad arvud on ka lahti kirjutatud,» põhjendas IRLi fraktsiooni esimees Indrek Raudne lahkumist.

«Opositsioon on ühisel seisukohal, et sisutühja eelarve puhul ei ole konstruktiivne arutelu võimalik, mistõttu pidasimegi õigeks istungilt lahkuda,» Reformierakonna fraktsiooni aseesimees Valdo Randpere.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles