Soomlased ostavad Eestist keelatud külmrelvi

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotol teleskoopnui. Foto on illustreeriv.
Fotol teleskoopnui. Foto on illustreeriv. Foto: Raigo Pajula

Sel nädalal peeti Tallinna sadamas kinni kaks põhjanaabrit, kes üritasid teisele poole lahte viia tsiviilkäibes keelatud külmrelvi. Keelatud külmrelvadega jäädakse sadamas vahele põhiliselt pistelise kontrolli käigus.

Esmaspäeval kontrollis Tallinna kordoni patrull Tallinna Sadama reisiterminalis kahte vennasvabariigi kodanikku, kes omasid mõlemad tsiviilkäibes keelatud relva. Vanem neist reisis Eestisse elektrišokirelvaga.

Mõlemale mehele koostati vallasasja hoiulevõtmise protokoll ja alustati väärteomenetlust. Meeste kavatsused, miks oli vaja külmrelvaga reisida, pole teada, kuid sellegi poolest lubati neil seekord teekonda jätkata.

Tallinna kordoni teabeteenistuse vanema Katriin Pika sõnul ei ole selliste külmrelvade leidmine igapäevane, aga seda tuleb siiski ette. Reisijatelt võetakse ära teleskoopnuiasid, kasteete ja ka elektrišokirelvasid, mis ostetakse näiteks Merekeskusest, kus neid illegaalselt võib müügil leida.

Politsei on keelatud külmrelvade müügilt kõrvaldamiseks korraldanud kaubanduskeskustesse mitmeid reide, kuid klientidel õnnestub neid endiselt soetada.

Külmrelvadega jäädakse põhiliselt vahele sõidukite ja reisijate ohuprognoosist lähtuva kontrolli käigus, kuid neid leitakse ka muude kontrollide käigus. Pisteliselt kontrollib reisijate pagasit maksu- ja tolliamet.

Maksu- ja tolliameti (MTA) tollikorralduse osakonna juhataja Urmas Koidu sõnul ei ole inimesed teadlikud, et sellised relvad on tsiviilkäibes keelatud, kuid üldiselt siiski aimatakse, et nuia või elektrišokirelva ei tohi kaasas kanda.

Möödunud aastal avastasid MTA ametnikud tsiviilkäibes keelatud relvi 193 korral ning tänase seisuga on selliseid relvasid käesoleval aastal avastatud 13 korral.

Peamiselt avastatakse külmrelvi sadamas Soome suundujatelt ning idapiiril autojuhtidelt, kellel on enesekaitseks kaasas elektrišokirelvasid. «Autojuhtidele tahaksime soovitada, et olemas on ka legaalseid isikukaitsevahendeid. Ühest küljest võib sellise relva omamise eest karistada saada, kuid see võib ebaõige käitumise korral ka endale ohtlik olla,» selgitas Koidu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles