Valga linnapea: kontsertide korraldamiseks polnud meil Tallinnaga mingit kokkulepet

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotol Kalev Härk, taustal Heimar Lenk
Fotol Kalev Härk, taustal Heimar Lenk Foto: Arvo Meeks

Valga linnapea Kalev Härki sõnul on Valgas toimunud kontserdid puhtalt Tallinna linna algatus ning neil sellega pistmist ei ole. Pigem oli tegemist Tallinna linna raha eest Alar Nääme valimiskampaania kulude tasumisega.

Valga linnavalitsuse sõnul ei vasta tõele Tallinna kesklinnaosavanema väited nagu oleksid 14. detsembril 2014 ja 18. jaanuaril 2015 toimunud ning 13. veebruaril 2015 kavandatav kontsert seotud Valga linna ja Tallinna Kesklinnavalitsuse vahelise koostöölepinguga.

Nimetatud kontsertide toimumiseks ei ole sõlmitud kokkulepet, vaid need on algatatud ühepoolselt Tallinna kesklinnavalitsuse poolt, rentides selleks Valga kultuurimaja ruume ja teenuseid vastavalt üldisele hinnakirjale.

«Ajakirjandusest on tulnud ilmsiks, et nimetatud kontserdid on jõudnud politsei huviorbiiti kahtlustusega, et toimunud on Tallinna linna raha eest kesklinnaosavanema isikliku valimiskampaania kulude kinnimaksmine,» sõnas linnapea Härk. «Selgituste saamiseks pöördub Valga linnavalitsus Tallinna kesklinnaosavalitsuse poole ja teeb ettepaneku kahtlusaluste kontsertide korraldamine peatada.»

Alar Nääme seisukoht pärast Valga linnavalitsuse avaldust ei muutunud

Tallinna kesklinna vanema Alar Nääme sõnul on kõik tehtud nagu koostööleppes on kokku lepitud, mis sest, et Valga linnavalitsusel sellega pistmist pole olnud. «Pärast kontserte on esinejad ja kohalik rahvas saanud omavahel vestelda, kogemusi ja muljeid vahetada – täpselt nii, nagu meie koostöökokkuleppes kultuurivahetust silmas pidades ette nähtud,» selgitas Nääme.

«Loomulikult on Valga Linnavalitsus olnud kontsertide toimumisest teadlik, siiani pole nad sellest mingit probleemi teinud. Olen kontsertidele alati kutsunud ka Valga Linnapea Kalev Härki, kuid kahjuks pole ta selleks aega leidnud. Saan aru – praegu on kiire aeg ning mitmes kohas korraga ei ole võimalik olla,» sõnas Nääme ja lisas, et tema meelest pole tegu propagandaüritusega.

13. veebruaril toimuvat kontserti ära ei jäeta, sest saali kasutamine ja esinemised on juba kokku lepitud ning ka rahvas kohale kutsutud. Nääme ütles Postimehele, et austab Valga linnapea seisukohti ning rohkem sarnaseid üritusi Valgas enne valimisi ei korralda.

Tallinna linnaosavanem õigustas eile kontsertide toimumist koostöölepinguga

«Nimetatud kontserdid toimusid Tallinna Kesklinna ja Valga linna vahel 6. novembril sõlmitud koostöökokkuleppe raames, mille üheks tähtsamaks osaks on kultuurikogemuste vahetamine. Sellest lähtuvalt korraldas Kesklinnas Valitsus detsembris ja jaanuaris kontserte, kus maksti kinni saali rent, esinejate tasud ja transport. Kesklinna Valitsus pole maksnud mingite muude kulutuste eest, propagandamaterjalidest rääkimata,» selgitas Nääme eile enne valimisi Postimehele Valgas toimunud kontsertide tagamaid.

Ühel Valgas toimunud kotserdil esinesid ka Keskerakonna moosekandid Heidy Tamme ja Eduard Toman, kes kandideerivad riigikogu valimistel, esimene neist Võru-, Valga- ja Põlvamaa valimisringkonnas.

Nääme sõnul ei ole mainitud üritustel mingit poliitilist tegevust toimunud ja laval on ta rääkinud pelgalt Valga ja Tallinna kesklinna koostööst. Sellegipoolest ei saa märkimata jätta fakti, et nii Nääme, kui ka Tamme kandideerivad keskerakonna nimekirjas Võrumaa, Valgamaa ja Põlvamaa ringkonnast riigikokku.

Sotsid pöördusid politseisse

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna Tallinna volikogu fraktsiooni esimees Anto Liivat esitas eile politseile süüteoteate selle kohta, et Tallinna Kesklinna valitsus maksis kinni linnaosavanem Alar Nääme Valgas toimunud valimisürituste arved.

«Nääme juhtum näitab, et Keskerakonna juhtide puhul tavaks saanud linna ja erakonna rahakottide segiajamine ning linna raha eest isikliku valimiskampaania kulude kinnimaksmine paistab olevat süstemaatiline tegevus ja organisatsioonikultuuri tavapärane osa ka madalamatel juhtimistasanditel. Siin peavad sekkuma ning seisukoha kujundama õiguskaitseorganid,» ütles Tallinna volikogu sotsiaaldemokraatide esimees Anto Liivat.

Teates palutakse politseil kujundada seisukoht, kas tegemist on Korruptsioonivastase seaduse ja/või Karistusseadustiku rikkumisega või mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles