Tallinn toetab Valgas maksumaksja rahaga tasuta prallesid

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alar Nääme
Alar Nääme Foto: Liis Treimann

Tallinna kesklinna valitsus on linnaosavanema ja endise Valga abilinnapea Alar Nääme (Keskerakond) eestvedamisel arendanud hoogsalt sõprussidemeid Valga linnaga. Enne valimisi on korraldatud Valga rahvale, osaliselt Tallinna maksumaksja rahaga, kaks tasuta kontserti.

Mõlemad korraldatud üritused toimusid Valga kultuurimajas ja olenemata sõprussidemetest linnaga, maksti Tallinna poolt kinni mõlema ürituse saali rent. Üritused toimusid 14. detsembril ja 18. jaanuaril, esimesel neist sai kuulda Eduard Tomani ja Heidy Tamme kontserti, teisel juhul kohtus Tallinna kesklinna valitsus valgalastega.

Lisaks saali rendile kandis Tallinna maksumaksja ka esinejate tasud ning transpordi, muud kulud jäid võõrustajate kanda. Üritusel esinenud Keskerakonna moosekandid Heidy Tamme ja Eduard Toman kandideerivad ka riigikogu valimistel, esimene neist Võru-, Valga- ja Põlvamaa valimisringkonnas.

Alar Nääme sõnul enne valimisi selliste ürituste korraldamine eetilist konflikti ei tekita. «Selliste ürituste korraldamine on täiesti eetiline, kuna see ongi linnaosavalitsuse töö,» leiab ta ja lisab, et «Iga jõukas omavalitsus Eestis peaks leidma endale partner-omavalitsuse, keda toetada ja kellega vahetada kogemusi.»

Nääme sõnul ei ole mainitud üritustel mingit poliitilist tegevust toimunud ja laval on ta rääkinud pelgalt Valga ja Tallinna kesklinna koostööst. Sellegipoolest ei saa märkimata jätta fakti, et nii Nääme, kui ka Tamme kandideerivad keskerakonna nimekirjas Võrumaa, Valgamaa ja Põlvamaa ringkonnast riigikokku.

«Olen ise pärit Lõuna-Eestist ja ka Kesklinna vanemana töötades pole ma plaaninud kodukandiga hüvasti jätta. Just sellepärast kandideeringi eelseisvatel valimistel Võru-, Valga- ja Põlvamaal,» selgitab Nääme.

Järgmine Tallinna maksumaksjate poolt toetatud üritus toimub Valgas juba sel reedel, siis esinevad kollektiiv «Napesedõ» ja tantsukool JJ-Street. Nääme sõnul plaanitakse üritusi jätkata ka pärast valimisi.

Sotsid pöördusid juhtumi tõttu politseisse

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna Tallinna volikogu fraktsiooni esimees Anto Liivat esitas politseile süüteoteate selle kohta, et Tallinna Kesklinna valitsus maksis kinni linnaosavanem Alar Nääme Valgas toimunud valimisürituste arved.

«Nääme juhtum näitab, et Keskerakonna juhtide puhul tavaks saanud linna ja erakonna rahakottide segiajamine ning linna raha eest isikliku valimiskampaania kulude kinnimaksmine paistab olevat süstemaatiline tegevus ja organisatsioonikultuuri tavapärane osa ka madalamatel juhtimistasanditel. Siin peavad sekkuma ning seisukoha kujundama õiguskaitseorganid,» ütles Tallinna volikogu sotsiaaldemokraatide esimees Anto Liivat.

Teates palutakse politseil kujundada seisukoht, kas tegemist on Korruptsioonivastase seaduse ja/või Karistusseadustiku rikkumisega või mitte.

«Selleks et tulevikus hoida ära avaliku raha kasutamist kampaaniaks, on vaja menetluspraktikat, mis päädib hinnanguga, kuidas selliseid juhtumeid õiguspraktikas käsitleda. On täiesti selge, et keskerakondlaste karistamatuse tunne üha süveneb ja kuritarvituste pidurdamiseks on vaja igale sellisele juhtumile jõuliselt reageerida,» lisas Anto Liivat.

Sotsiaaldemokraadid pöördusid sama episoodi tõttu ka Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjoni poole, paludes hinnata, kas tegemist võib olla keelatud annetusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles