Ornitoloog: linn pakub lindudele turvalist pesitsuspaika

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuvid Priisle kaarte ees
Tuvid Priisle kaarte ees Foto: Liis Treimann

Tallinnas võib igal sammul märgata erinevaid linnalinde, kuid sageli piirdub inimese kokkupuude lindudega sellega, kui neile antakse saiapaluke või mõni kajakas on järjekordselt auto täis lasknud. Uurime ornitoloogilt Meelis Uustalilt, miks teatud linnuliigid peamiselt linnas elada armastavad.

Linnas on lindudel mitmesuguseid rolle, kuid need ei erine väga sellest, mis on väljaspool linna. «Linnud teostavad kahjuritõrjet ja ohjeldavad umbrohu levikut,» selgitab lindude rolli linnas ornitoloog Meelis Uustal. «Lisaks pakuvad linnud mitmesuguseid kultuurilisi väärtusi, neid on tore jälgida ja kuulata.»

Teatud linnuliigid on eluga linnas teistest paremini kohanenud seetõttu, et linn pakub neile loodusest turvalisemaid elutingimusi ja kaitset röövloomade eest. Samuti on oluliseks argumendiks rikas toiduvalik.

Kajakad

Kajakad on linnaeluga harjunud seetõttu, et neil on katustel head puhke ja pesitsuskohad. Toitu saavad kajakad kätte ka linnast, kuid varasemast vähem, sest jäätmesüsteem on ennast aastate jooksul paremini organiseerinud.

Kuna kajakad on väga hea lennuvõimega, siis Uustali sõnul ei ole nende jaoks mitmete kilomeetrite taha lendamine mittemingisugune probleem. Tallinna puhul on neile lähedal ka meri, kust saab toitu ning katustel mugavalt puhata ja pesitseda, seetõttu on linnaruum neile mugav elupaik.

Tuvid

Tuvid on klassikalised linnalinnud ning nemad vajavad väga vähe hakkama saamiseks. Tuvidele on vaja poolavatud pesitsemispaika, väga hästi sobivad linnas näiteks majade pööningud, kus neid võib hulganisti pesitseda. Tuvid toituvad eelkõige taimsest materjalist, mis nad linnas olevatelt haljasaladelt kätte saavad.

Varesed ja hakid

Veresed ja hakid kasutavad linna elupaigana erinevatel aegadel ja põhjustel. Talvel näeb haki ja varese parvesid linnas eelkõige seetõttu, et nad kasutavad meelsasti linna ja selle haljasalasid ööbimiskohana. Sageli ööbitakse puude otsas suurte salkadena. Osad hakid ja varesed otsivad toitu linnast, kuid enamus käivad toitu otsimas rannikul.

Linnades võib kohata Uustali sõnul üle saja linnuriigi, näiteks Tallinnas on viimase paarikümne aasta jooksul täheldatud 250-260 linnuriiki. «Kui rääkida, kes kõige arvukam on, siis seda on raske öelda. Rände ajal lendab Tallinnast ilmselt sadu tuhandeid linde üle, kuid nad ei pruugi paigale jääda. Kui rääkida pesitsejatest, siis tõenäoliselt on kõige arvukamad kas koduvarblased või kodutuvid,» sõnab Meelis Uustal.

Ornitoloogi sõnul on parim koht Tallinnas linnuvaatlust teostada Paljassaares, kuid samuti on heaks kohaks Rocca al Mare piirkond, eriti promenaadiala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles