Vabaõhumuuseum kutsub vastlatrallile

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna liugu laseme, hõissa meil on vastlad!
Täna liugu laseme, hõissa meil on vastlad! Foto: Liis Treimann

Eesti Vabaõhumuuseum kutsub külalisi 15. ja 17. veebruaril lõbusale vastlatrallile, kus tegevust jagub nii suurtele kui väikestele.

 Talvemõnusid saab nautida imeilusa vaatega kelgumäel ja põneval jääkarussellil, taludes ootavad avastamist ja katsetamist mitmed temaatilised tegevused. Kahepäevase vastlaürituse lõpetab meeleolukas vastlasimman Kolu kõrtsis.

Ürituse koordinatori Vivian Siirmani sõnul on vastlapäev just õige aeg võtta talvest viimast enne, kui see hakkab vaikselt kevadele teed andma.

Vastlatralli saab nautida Eesti Vabaõhumuuseumis kahel päeval. Pühapäeval, 15. veebruaril toimuvad tegevused taluõuedel ja majades kell 11-15, kelgumägi ja Kolu kõrts on avatud kell 10-17. Teisipäeval, 17. veebruaril, toimuvad tegevused kell 15-18, kõrts on avatud kell 22ni.

Vastlapäevaga oli talurahval seotud väga mitmeid uskumusi, nii et talitusi ja ettevõtmisi jagub ka mujale kui kelgumäele. Kes ei tea, miks «pikad linad» vastlapäeval nii au sees on, saab vanu linatöid uudistades Köstriaseme talust kindlasti vastuse. Mis ajal vastlakukleid sööma on hakatud ning millega enne seda vastelde puhul maiustati, saab kuulda Härjapea ja Sepa taludes, kus perenaised on küpsetamisega ametis. 

Loomulikult ei puudu ka vastlavurride meisterdamispunkt! «Uuema aja» ehk 1930ndate moe järgi korraldati vastlapäeva puhul karnevale nagu mujalgi Euroopas – selle kombe mälestuseks saab Härjapea talus endale edeva näokatte valmistada. Kui ilm alt ei vea, saab pika ja ägeda liu lasta muuseumi tuulikute mäel. Kel kelku ühes pole, võib vastlaliugu teha ka tiigi peal oleva jääkarusselliga.

Kolu kõrts pakub pidupäevaks rammusaid seajalgu, maitsvat hernesuppi ning kohevaid vastlakukleid! Pühapäeval ootavad kell 13.00 talli alla kõiki väikseid ja suuri Pelgulinna Folklooriklubi ja Lastefolgi lapsed, et üheskoos vahvaid laulumänge mängida. Teisipäeval kell 18.00-22.00 saab Kolu kõrtsi talli all lustida nagu vanal külapeol kunagi. Tantsuks mängivad Tallinna tantsuklubi pillimehed ning õppida saab traditsioonilisi tantse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles