Alkoholimüügipiirang Tallinna tanklates võib olla põhiseaduspärane

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õiguskantsleri hinnangul võib tanklates kange alkoholi müügi piiramine olla põhiseaduspärane.
Õiguskantsleri hinnangul võib tanklates kange alkoholi müügi piiramine olla põhiseaduspärane. Foto: Mihkel Maripuu

Õiguskantsleri hinnangul võib Tallinna linnavolikogu kehtestatud kange alkoholi tanklates müümise piirang olla põhiseaduspärane.

Õiguskantsler põhjendab oma hinnangut peamiselt madala ettevõtlusvabaduse riivega tanklapoode pidavate ettevõtjatele ja võimaliku positiivse mõjuga rahva tervisele. «Samas tõden, et mu eelnev järeldus võiks muutuda, kui omaksin kindlaid empiirilisi andmeid selle piirangu mõju osas selle kehtestamise eesmärkidele ja ettevõtjatele,» seisab õiguskantsleri arvamuses.

Riigikohus pöördus õiguskantsleri poole arvamuse saamiseks Tallinna tanklates kange alkoholi müügi piiramise põhiseaduspärasuse osas.

Eelnevalt pöördus Tallinnas 20 tankla-kauplust pidav Statoil Fuel & Retail Eesti AS põhiseaduslikkuse järelevalve taotlusega riigikohtu poole, kuna kange alkohoolse joogi jaemüügi keeld on ettevõtte hinnangul põhiseaduses sätestatud ettevõtlusvabaduse piiramine.

Tallinna linnavolikogu võttis 27. novembril vastu määruse, millega muuhulgas piiratakse kangema kui 22 mahuprotsendiga alkohoolsete jookide müük kauplustes, mille sissepääs asub lähemal kui 15 meetrit kütusetankurist. Linnavolikogu põhjendas muudatust liiklusohutuse suurendamise ja alkoholi tarbimise vähendamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles