Fotod ja video: presidendi vastuvõtuks valmivad vahvad jääskulptuurid

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ühest Tallinna külmhoonest on saanud jääskulptuuride meistrikoda, kus valmivad vabariigi aastapäevaks jääst loomad. Üks neist kujutab rahvarõivastes ilvest.

Tallinnas Vilmsi tänava külmhoones valmivad põnevad jääskulptuurid, mida saavad peatselt imetleda kõik jõhvikad ja presidendi vastuvõtu külalised. Presidendi vastuvõtt toimub tänavu Jõhvis.

Skulptor Tiiu Kirsipuu sõnul tuli algatus selliseid jääskulptuure valmistada presidendi kantseleilt. «Ettepanek tehti mulle ja mina olen pannud selle skulptorite tiimi kokku. Korraldame seda üritust koos Indrek Lehega ja täna alustasime oma tööd. Loodetavasti on 21. veebruaril 8 ilusat skulptuuri linnainimeste ja presidendi külalistele rõõmuks valmis,» sõnas Kirsipuu.

Nädala jooksul valmib külmhoones 8 imelooma, kellel on ühiseid jooni ka inimestega. Mõte loomasid kujutada tuli Tiiu Kirsipuu sõnul sellest, et presidendi vastuvõtt tuleb analoogse temaatikaga - seal kujutatakse loomi, kes on inimeste riietes. See mõte või lähtepunkt tuli skulptori sõnul koostöös Marko Mäetammega, kes vastutav kujunduse eest presidendi vastuvõtul.

Skulptuurid valmivad reedeks ja 20. veebruaril hakkab nende transport Jõhvi, siis tõstetakse need kujud kõik kraanaga suure veoauto peale. Samal päeval paigaldatakse neist seitse Jõhvis olevale jalakäijate alleele ning üks kontsertmaja ette.

Jääskulptuuril, mis paigaldatakse Jõhvi kontsertimaja ette, on kujutatud kass ja hiir, kellel on seljad koos. «See võiks tähendada tolerantsi meie ühiskonnas. Loomad on erinevad ja inimesed on erinevad, kuid võiks siiski leida selle ühise platvormi ja olla üksteise suhtes tolerantsed,» leidis Kirsipuu.

Ühe loomana valmib ka Ilves, kes kannab mulgi rahvarõivaid. «Kolme lõvi tegemine võtab kole kaua aega, ei jõua valmis. Mõtlesin, et teen mõne muu ilusa eluka, näiteks ilvese. Ilves on ilus loom,» selgitab Seaküla Simson. «Meil on ka üks Ilves, aga ta käib hästi iseloomulikus ülikonnas – kõige hullem ongi seda Mulgi mustrit teha.»

Lisaks kuuele eestlasele, askeldab jääskulptuuri kallal ka üks itaallane, tema nimi on Bettino Francini. Francini on teinud elus mitmeid skulptuure, kuid jääd kujundab ta nõnda esimest korda. «Kõige keerulisem on teha naise keha, mul pole modelli,» kurdab ta, kuid lubab siiski ülesannete kõrgusel olla.

21. veebruari pärastlõunal toimub Jõhvis skulptuuride pidulik avamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles