Priisle kaared lammutatakse: Maxima toetab Lasnamäele uue kunstiobjekti rajamist

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priisle kaared
Priisle kaared Foto: Liis Treimann

Lasnamäel asuvate Priisle kaarte seisukord on selline, mis ei võimalda neid demonteerida. Kuulsad kaared lammutatakse, kuid Maxima toetab uue avaliku kunstiobjekti rajamist kuni 8000 euroga.

Arvestades Priisle kaarte tehnilist seisukorda ja ohtu, et kaared ei pruugi demonteerimise käigus säilida, sõlmisid Lasnamäe kodanikualgatus MTÜ Lasnaidee ja Maxima Eesti OÜ kokkuleppe, et betoonkaarte demonteerimise asemel toetab Maxima Lasnamäele kunstiobjekti rajamist.

Lasnaidee liikmete jaoks on oluline, et uus kunstiobjekt ja selle ümber kavandatud ja rajatav avalik ruum annaks Lasnamäe linnaruumile uue kvaliteedi, oleks Priisle kaartega võrreldavas mahus ning omaks nendega sümboolset seost.

Priisle kaarte päästeaktsiooni ühe eestvedaja Maria Derlõši sõnul on saavutatud kõigile sobiv lahendus. «Tegelikkuses on isegi tähtsam, kui uue kunstiobjekti rajamine või olemasoleva säilitamine, kogu protsess ise – avaliku arutelu käivitamine ning linnaruumis oluliste küsimuste tõstatamine. Ehk siis küsimus viimase poolsajandi avalikust kunstist ja pärandist ning ka üldiselt avalikust ruumist nn mägedel,» lisas ta.

«Meie huvi oli koostöös kaarte säilitamisest huvitatud kogukonnaliikmetega leida vastastikku sobiv lahendus,» lausus Maxima Eesti brändi- ja kommunikatsiooniosakonna direktor Ty Lehtmäe. «Kindlasti on ettepanek Priisle kaari sümboliseeriv kunstiobjekt uuena rajada nii tehniliselt kui majanduslikult otstarbekam.»

Lasnamäe linnaosa vanema Olga Ivanova sõnul on osapoolte vaheline kokkulepe hea näide erasektori ja kodanikuühiskonna vahelisest tulemuslikust dialoogist. «Ka linnaosavalitsuse nimel tervitan seda, et sedavõrd kiiresti ja tulemuslikult leiti mõlemale osapoolele sobiv lahendus,» ütles Ivanova.

Maxima rahastab avaliku kunstiobjekti rajamist summas kuni 8000 eurot. Antud summa eraldamise aluseks on kunstiprojekti püstitamiseks vajalike kõigi kooskõlastuste ja lubade olemasolu. Kokkuleppe kohaselt tuleb vastavad kooskõlastused ja load saada hiljemalt viie aasta jooksul.

Lasnaidee on tänaseks edastanud ettepaneku Tallinna linnakujunduskomisjonile võtta päevakorda punkt Lasnamäele uue avaliku kunstiobjekti püstitamise võimalusest. Kunstiobjekti asukoht on veel lahtine. Uue kunstiobjekti ja selle ümbritseva avaliku ruumi lahendus otsustatakse linnaruumi arhitektuurikonkursi kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles