Kirjandusklubi vaatleb kirjaniku ja linna suhteid

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kloostri Ait
Kloostri Ait Foto: Peeter Langovits

Selle aasta esimene KirjandusAit heidab pilgu kirjaniku ja linna suhetesse. Kuidas mõjutab linn kirjanikku ja kuidas kirjanik linna, sellest kuuleb lähemalt 5. veebruaril kell 18 Kloostri Aidas.

«Linnas on palju kirjanikke, igal linnal on mõni ja igal kirjanikul on mõni linn. Mõnda linna tunneb tema raamatutest paremini kui elust, mõnda linna mööda saab käia raamatute jälgedes ja mõne kirjaniku tunneb ära tema linnas. Linnad on kirjanikke täis. Kirjandus on täis linnu. Kumbki ei saa teisest lahti. Linn on kirjandus,» öeldakse ürituse tutvustuses.

Soomerootsi kirjaniku Kjell Westö romaanide tegevus toimub sageli Helsingis. Iseäranis Helsingi-keskne on tema 2011. aastal ilmunud romaan «Kus kõndisime kunagi», mille eest Westöt tunnustati Finlandia kirjandusauhinnaga. 2013. aastal ilmunud romaani «Terendus 38» eest pälvis ta Põhjamaade Ministrite kirjandusauhinna. Mõlemad raamatud on ka Eestis laialdast tähelepanu pälvinud. Westö raamatutest ja Westö linnast räägib kirjanik ja tõlkija Jan Kaus.

Eelmine aasta oli erakordne selle poolest, et peaaegu ühekorraga ilmus eesti keeles kaks Enrique Vila-Matase raamatut – omaelulooline teos «Pariisile ei tule iial lõppu» ja romaan «Dublinesk». Neist esimene, Pariisi-raamat räägibki sellest, kuidas noor kirjanik oma iidoli Ernest Hemingway jälgedes kaks aastat Pariisis elas ja suureks kirjanikuks saamise retsepti otsis, abilisteks niihästi linn ise kui ka sinna kogunenud kõiksugused suuremad ja vähemad kirjandus- ja kunstiinimesed. Vila-Matase fenomenist, tema kohast hispaaniakeelses kirjanduses ja Euroopa linnades kõneleb tõlkija Ruth Sepp.

Kohvikuõhtud toimuvad Tallinnas Kloostri Aidas Vene tn 14. Üritus on tasuta, registreerida pole vaja ning kõik on oodatud. Korraldavad Euroopa Komisjoni esindus Eestis ja Eesti PEN.

Katkendeid raamatutest loevad Vanalinna Hariduskolleegiumi teatriklassi õpilased. Muusikalisi vahepalu pöörasest maailmast esitavad Tarmo Kivisilla ja Madis Arvisto. Õhtut juhivad Kätlin Kaldmaa ja P.I. Filimonov. Kõigi kohvikukülastajate vahel loositakse välja kõnealuste autorite raamatud. Raamatuid saab ka kaasa osta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles