Tallinna tänavavalgustussüsteem aitab tulevikus parkimiskohta leida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavavalgustus.
Tänavavalgustus. Foto: Elmo Riig

Uue tänavavalgustuse juhtsüsteemi paigaldamisega on Tallinnal võimalus tulevikus asjade interneti lahenduste katsetamiseks ja rakendamiseks, muuhulgas võiks sellele ehitada parkimiskohtade rakenduse.

«Asjade internet linnaruumis tähendab seda, et uue valgustussüsteemi kasutuselevõtuga tekib alates 1. veebruarist Tallinnas ühtne andmesidevõrgustik, mis võimaldab üha enam nutiseadmeid omavahel nii-öelda rääkima panna. Selle põhjal on võimalik luua teenuseid, mis teevad elu mugavamaks nii linnakodanikele kui ka siia saabuvatele turistidele. Ühe näitena on võimalik luua parkimisteenus, mis oskab linnaruumi paigaldatud andurite ja sidevõrgu abil parkimisäpis näidata vabade parkimiskohtade asukohti,» rääkis Tallinna tänavavalgustuse haldushanke võitnud Elektrilevi kommunikatsioonispetsialist Kaarel Kuusk BNS-ile.

«Eliko Tehnoloogia Arenduskeskuse poolt loodud uus juhtimissüsteem võimaldab LED-lampide puhul valgustipõhist juhtimist varasema tänavapõhise juhtimise asemel. Samuti aitab LED-lampide paigaldamine Tallinna linnal edaspidi kokku hoida sadu tuhandeid eurosid elektri- ja hoolduskuludelt, samuti vähendada tuntavalt linna valgusreostust,» selgitas Kuusk.

Elektrilevi ehitas Tallinna tänavavalgustuse haldamiseks välja uue juhtimissüsteemi riist- ja tarkvara. Kolme kuuga toodeti ja paigaldati ligi 630 uue põlvkonna valgustuse kontrollerit-juhtimisseadet, mida juhitakse 3G side kaudu. Samuti seadistati sidesüsteemid ja juurutati uus juhtimistarkvara. Uus juhtimissüsteem võimaldab LED-lampide puhul valgustipõhist juhtimist varasema tänavapõhise juhtimise asemel. Uue tänavavalgustuse juhtimissüsteemi arendas Eliko Tehnoloogia Arenduskeskus.

Investeeringute suurust Elektrilevi avaldada ei soovinud, kuid ettevõttel on kavas edaspidi osaleda teiste Eesti linnade ja ka näiteks maanteeameti valgustuse hangetel, lisas Kuusk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles