Oma tegevuskulude katmist nõudev erakool võitis Tallinna linna ka ringkonnakohtus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Tallinna linnalt oma tegevuskulude katmist nõudev MTÜ Tallinna Erivajadustega Laste ja Noorte Tugiühing võitis linna esmaspäeval ka Tallinna ringkonnakohtus, eelnevalt oli MTÜ olnud vaidluses edukas Tallinna halduskohtus.

Halduskohtu varasemal hinnangul on kaebuse puhul põhjendamatu linna seisukoht, justkui võiks eraüldhariduskooli tegevuskulude katmises osalemise kohustuse täitmata jätmist õigustada sellega, et eraüldhariduskoolide tegevuskulude rahastamine on oma olemuselt riiklik kohustus ning et riik ei ole omavalitsusele vastava kohustuse täitmiseks raha eraldanud.

Kohus leidis, et antud kohustuse täitmise seisukohalt ei oma käesolevas vaidluses vastavad asjaolud tähtsust, kuna nimetatud säte on vastava kohustuse seadnud otsesõnu kohalikule omavalitsusele. «Hinnangu andmine sellele, kas riik on omavalitsustele taganud neile pandud ülesande täitmiseks piisavate eelarvevahendite olemasolu või eraldamise, väljub käesolevate vaidluste piiridest. Seega ei saa koolile tegevuskulude hüvitamist seada sõltuvusse riigilt rahastuse saamisest. Tegemist ei ole tingimusliku kohustusega, mida tuleks täita üksnes juhul, kui riik linnale selleks raha eraldab,» märkis halduskohus varasemalt.

Esimese astme kohus märkis, et kui leiaks tuvastamist, et riigil on kohustus Tallinna linnale eraldada lisavahendeid, ei tähenda see, et Tallinna linn saaks sel moel õigustada enda kohustuste täitmata jätmist või täitmisega viivitamist kolmandate isikute ees.

Tallinn viis vaidluse ringkonnakohtusse, mis jättis aga esmaspäeval halduskohtu lahendi muutmata. Küll aga on linnavõim vahepeal saavutanud riigikohtu lahendi, mis näeb ette, et riik peab toetama omavalitsusi erakoolide rahastamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles