Fotod: Kosmose kinos saab tasuta vaikuses olla

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kosmose kino keldrikorrusel on tuba, mis esmapilgul tundub hipide kogunemispaigana – maas on joogamatid, mille peal pleedid ja seintel värvilised mandalad. Tegelikult on kino aga avanud Vaikuse toa, mida võivad tasuta külastada kõik linnaelanikud.

Vastavatud Vaikuse tuppa on oodatud kõik, kellel on soov nautida vaikust. Kino juhi Rein Palosaare sõnul tehti selline tuba seetõttu, et mitmelt poolt on olnud kuulda nurinat filmide helikvaliteedi ja –tugevuse kohta. Kuigi Kosmose kinos on helikvaliteediga kõik korras, tehtud on kõik vajalikud mõõdistused, siis otsustati hellemate kõrvadega inimestele vastu tulla.

Tegemist on esialgu pilootprojektiga, kuna ruumis asetsev õppeklass pole veel päris hästi käima läinud. «Mõtlesime anda inimestele võimaluse linnakärast ja mürast eemalduda, nautida natukene vaikust. Vaikust meie ümber jääb järjest vähemaks, on linnamüra, on meediamüra ja inimeste sisemine müra – kõike seda müra saab siia ruumi vaigistama tulla. Tuba on kõigile tasuta, see ei ole piiratud kino külastajatele, uksed on kõigile lahti,» selgitas kino juht Rein Palosaar.

Seda, et tasuta pikutamisvõimalust hakkavad ära kasutama Balti jaama ja Viru tunneli asukad, kinojuht ei karda, sest personal üritab jõudumööda toa külastajatel silma peal hoida. Pigem võib probleeme tekitada see, et tuppa minnakse mitmekesi ja hakatakse «koosolekut pidama».

Ainus reegel, mis kosmost kujutava põrandaga toas kehtib, ongi see, et seal tuleb olla vaikselt. Tuba pole küll täielikult helikindel, mõned mürtsatused ülal asuvatest kinosaalidest on hästi kuulda, kuid siiski rahustava atmosfääriga. See on hea koht kergeks lõõgastuseks, ent ka kaval turundusnipp, arvestades meedias kerkinud diskussiooni heli valjuduse teemadel.

Kino on väidetava heliprobleemiga tegelenud ja ei kavatse seda Vaikuse toa loomisega summutada. «Arutasime peale esimest sellist tagasisidet kohe teemat ka IMAXi rahvusvaheliste ekspertidega ja võtsime antud teema erilise tähelepanu alla. Tehtud mõõdistuste tulemused näitasid, et helitase on standarditele vastav ja ei ületa lubatavaid piirväärtusi,» lausus Palosaar.

Kino on hästi käima läinud. Kino juhataja Rein Palosaare sõnul külastas esimese kuu jooksul Kosmose kino ja sh IMAX saali peaaegu 24 000  inimest. Veebruaris on oodata IMAX formaadis Kosmose kinno kahte filmi: «Jupitari tõus» ja «Ameerika Snaiper»

Vaikuse tuba on avatud kinoga samadel lahtiolekuaegadel. Toa külastamiseks ei ole vaja osta kino piletit, see on kõigile tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles