Kommunismiohvrite memoriaal rajatakse Tallinnasse Maarjamäele

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu on Maarjamäel punaarmee sõduritele pühendatud memoriaal ja 1944. aastal hukkunud Saksa armee sõdurite mälestusväljak. Maarjamäele kerkib ka kommunismiohvrite memoriaal.
Praegu on Maarjamäel punaarmee sõduritele pühendatud memoriaal ja 1944. aastal hukkunud Saksa armee sõdurite mälestusväljak. Maarjamäele kerkib ka kommunismiohvrite memoriaal. Foto: Peeter Langovits.

Valitsus otsustas tänasel kabinetinõupidamisel rajada kommunismiohvrite memoriaali ja ohvitseride mälestusmärgi Tallinnasse Maarjamäele.

Memoriaal rajatakse tervikliku maastikuarhitektuurilise lahendusena vastavalt 2011. aasta ideekonkursi ühele võidutööle «Mälutulbad», mille autoriks on Koit Ojaliiv, teatas valitsuse pressiesindaja.

Selleks pidas valitsus vajalikuks, et Riigi Kinnisvara korraldaks memoriaali ja mälestusmärgi maastikuarhitektuurse ansambli rajamise arhitektuurivõistluse ja kutsuks lähteülesande koostamisel kokku töörühma, kus oleksid esindatud represseeritute organisatsioonid, Tallinna linnavalitsus, kujurid, arhitektid ja maastikuarhitektid. Töörühm moodustaks hiljem ka žürii.

Koostöös sise- ja kultuuriministeeriumi ja Eesti Arhitektide Liiduga korraldatakse arhitektuurivõistlus ning koostöös Tallinna linnavalitsusega detailplaneeringu koostamine.

Memoriaali rajamisega seotud tegevuste võimalikus lisarahastamises lepivad kokku sise- kultuuri- ja rahandusministeerium ning Riigi Kinnisvara AS. Kommunismiohvrite memoriaali valmimine on planeeritud Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva tähistamise aastaks 2018.

Kultuuriministeerium korraldas koostöös Eesti Arhitektide Liiduga 2011. aastal kommunismiohvrite memoriaali asukoha ja ideekonkursi.

Konkursitöid tutvustati avalikkusele kuni 2013. a juunini näitustel maakonnakeskustes ja arhitektide liidu veebikeskkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles