Viimsi lapsevanemad võitlevad lasteaedade köökide sulgemise vastu

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toit lasteaias. Foto on illustratiivse tähendusega.
Toit lasteaias. Foto on illustratiivse tähendusega. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Viimsi vald esitles sel nädalal oma kasvavat eelarvet, kuid lapsevanemad kurdavad, et rahalise kokkuhoiu tõttu soovitakse Viimsi lasteaedades köögid sulgeda. Valla sõnul üritatakse hoopis toitlustamise kvaliteeti parendada.

Viimsi lapsevanemad on algatanud petitsiooni, millega võideldakse selle vastu, et vald ei sulgeks lasteaedade kööke. «Viimsi valla esindajad soovivad Viimsi lasteaedades köögid sulgeda, põhjendades, et see on rahaliseks kokkuhoiuks vajalik. Kohapeal tehtud söök on laste tervise jaoks oluline, eriti allergilistele lastele, kelle puhul saab toitu paindlikumalt teha,» kirjutab Postimehele murelik lapsevanem Kadri.

«Samuti on probleeme olnud lasteaedades, kus juba on suletud kööke – transporditav toit jääb hiljaks ja lapsed peavad tühja kõhuga ootama,» lisab ta.

Seda, et Kadri ei ole ainuke lapsevanem, kes nõnda mõtleb, näitab see, et Viimsi lapsevanemate poolt algatatud petitsiooniga on ühinenud 282 inimest. «Valla põhjendus, et lasteaia halduskoormus väheneb, ei ole aktsepteeritav, sest laste tervise arvelt lasteaia halduskoormuse vähendamine on vastuvõetamatu ja põhjendamatu! Vald unustab ära, kelle jaoks lasteaiad on, kui eelistab lasteaia halduskoormuse vähendamist laste tervisele,» seisab petitsiooni manifestis.

Vallavalitsuse sõnul ei ole kunagi seatud eesmärgiks lasteaiatoidu pealt raha kokku hoida. «Muudatuste eesmärk on kõigi haridusasutuste toitlustamise mõistlikum korraldamine ning tervisliku toidu tagamine. Alates 2011. aastast toitlustatakse kõiki meie koole Viimsi Keskkooli köögist, kvaliteet on väga hea ja teenusega oleme igati rahul,» selgitab Viimsi abivallavanem Andres Kaarmann, miks plaanitakse koolide toitlustamise kogemust lasteaedades rakendada.

Vald leiab, et kõigis Viimsi kaheksas lasteaias eraldi söögi valmistamine on ebamõistlik. «Peamine soov on, et lasteaia kollektiivil oleks rohkem aega keskenduda õppe- ja kasvatustööle, mitte tegeleda toitlustusteenuse pakkumisega, mis võiks jääda selleks spetsialiseerinud ettevõtte korraldada,» sõnas Kaarmann.

Kaarmanni sõnul oleks kaheksa köögi ülalpidamine ebaefektiivne. «Kõikides töötavates köökides tuleb tagada kvalifitseeritud personal ka puhkuste ajal ning juhul kui keegi lahkub või jääb haigeks. Lisaks oleme tellinud eksperthinnangu töötavatele köökidele – suur osa köögiseadmeid vajab pidevat remonti või koguni väljavahetamist. Toimuvast süsteemist on asi väga kaugel,» selgitab Kaarmann, miks tahetakse ühtset toimivat süsteemi luua.

Vallavalitsus on teadlik allkirjade kogumisest petitsioonide veebikeskkonnas ning teatakse ka seda, et lasteaedades kohapeal on kogutud allkirju. See on põhjus, miks ei ole kiirustatud hanke väljakuulutamisega ja proovitakse lapsevanematega ühisele meelele jõuda.

«Termostoitu» ei tasu karta

Lasteaeda transporditud toit ei erine oma väärtuse poolest kohapeal valmistatud toidust. «Sõna termostoit võib kõlada hirmutavalt, kuid tegelikult on tegemist kõikidele nõuetele vastava toiduga, mis valmistatakse vahetult enne söömist, tuuakse kohale kuumusthoidvate suurte nõudega ning jagatakse rühmade jaoks laiali alles lasteaias,» ütles Tervise Arengu Instituudi hankekomisjoni liige Tagli Pitsi.

Toitlustamisele lasteasutustes on sotsiaalministri määrusega kehtestatud ranged nõudmised. Määrusega on reguleeritud nii nõuded toitlustamisele, lasteasutuses lastele pakutava toidu energia- ja toitainetesisaldusele kui ka lasteasutuses laste toitlustamiseks ettenähtud ruumidele ja sisseseadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles