Nõmme ja Mustamäe terviserajad liidetakse ühtseks tervikuks

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimest suusalund nautivad harrastajad Nõmme suusarajal
Esimest suusalund nautivad harrastajad Nõmme suusarajal Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Valminud Nõmme ja Mustamäe maastikukaitseala teemaplaneering näeb ette terviseradade liitmist ühtseks tervikuks ning puhkamisvõimaluste olulist laiendamist.

Linnal on kavas maastikukaitsealal teedevõrgustiku arendamine, mis parandaks oluliselt ala sisemist liituvust. Näiteks nõlva aluse osa ühendamiseks on Ehitajate tee alla kavandatud kergliiklustunnel,  praegu saab antud teest ohutult ja kiiresti üle ainult nõlva peal olevast sillast.

Nõlva pealse ja alumise ala ühendamiseks on planeeritud Trummi tänava lähedal olevale Gaasitrassi mäele trepp. Ühtlasi plaanitakse ka kergliiklusteed Rahumäe Kalmistu juurest Tiit Soku korvpallikooli juurde ning väiksemaid tugiradu Vanakamäele, Ehitajate tee äärde ning Hüppetorni metsa.

Olulist rõhku on pandud ka maastikukaitseala ligipääsetavusele ümbritsevatelt elamualadelt, selleks on ette nähtud kohad, kust on võimalik maastikukaitsealale jõuda mööda kergliiklusteid, ühissõiduki või autoga. Maastikukaitsealale tulekuks võiks eelistada kaht esimest liikumisviisi, kuid siiski kaugemalt tulijate tarbeks on tehtud ettepanek rajada kolm uut tänavaäärset parkimisala. 

Kergliiklusteed plaanitakse tänasest paremini valgustada. Esmajärjekorras on kavandatud valgustada põhisuunad, mida kasutatakse linnaosade vaheliseks liikumiseks ning seejärel rajad, mis teenindavad maastikukaitseala sisest puhkekasutust.

Terviseradadele on valgustus kavandatud hooldatavatele suusaradadele ning tervisespordiks ettevalmistatud radadele. Kogu pikkuses peavad valgustatud olema ka radasid toetavad ühendused ja läbipääsud - trepid tunnelid ja sillad.

Teemaplaneeringuga on loodud tingimused olemasolevate spordikomplekside – Nõmme spordikeskuse, hüppetornide ala ning Vanakamäe suusanõlvade edasi arendamiseks.

Planeeritud on üheksa virgestusala, kus on lauad, istepingid ja muu inventar pikniku pidamiseks, lastemänguväljakud, kolmes suuremas kohas ka jõuväljakud ja spordiplatsid sportimiseks ning tualetid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles