Ülekäiguraja pikkus mõjutab foorituld

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgusfoor.
Valgusfoor. Foto: Eeva Kaun

Täna Kaarli kiriku juures surmaga lõppenud liiklusõnnetus tekitas küsimuse, et millest oleneb jalakäijale lubava rohelise tule aeg ja kas need ajad on väetile vanainimesele piisavad, et ohutult üle tee pääseda. AS Signaal TM fooriosakonna juhataja Peeter Tooni sõnul on fooritulede põlemise ajad täpselt reglementeeritud.

Tooni sõnul on autode liikuma hakkamisega arvestatud nõnda, et jalakäija võib alustada tee ületamist lubava rohelise tule vilkumise ajal , siis jõuab sõidutee ületatud. «Tallinnas on jalakäijate fooris neli rohelist vilkumist, seetõttu ka viimase vilkumise hetkel, kui ta läheb ristmikule, peab olema nii kaua autodele punane, et ta jõuaks üle tee minna. Rohelise aeg on määratletud tee laiusega ja inimese liikumise kiirusega,» ütles Toon.

Valgusfooride tegevust määratletakse Liiklusseaduse ja standardiga EVS 615:2001, mis on täiendatud aastal 2008. Antud standard  «Foorid ja nende kasutamine» reglementeerib, et inimese liikumise 1,1-1,2 meetrit sekundis on aluseks teeületusel. Olenevalt sõidutee laiusest ja ridade arvust  arvutatakse, kui kaua läheb inimesel üle tee minekuks aega ning sellest tulenevalt määratakse ka lubava rohelise kestvus.

Fooriosakonna juhataja Peeter Tooni sõnul võib mõningal juhul lubada ettenähtust pikemat rohelise tule kestvust, kuid mitte mingil juhul väiksemat. Jalakäijate rohelise lubava tule lõppedes (koos vilkumisega) hakkab tööle kaitseaeg ning kaitseaja lõppedes sõidukitele puna-kollane tuli ning seejärel roheline.

Jalakäijatele tee ületamiseks lubatav aeg peab olema optimaalne, see on eriti oluline suure liiklustihedusega tänavatel, nagu näiteks täna hommikul Kaarli puiesteel. Liiga pikad rohelised lubavad tuled jalakäijatele tekitavad hulga teisi probleeme, näiteks hommikused ummikud.

Täna hommikul Kaarli puiesteel liiklusõnnetuses autolt surmava hoobi saanud vanahärra kõndis ülekäigurajal, mille fooris põles lubav roheline tuli umbes 20 sekundit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles