Ajaloomuuseum kogub esemeid ja fotosid sõjaaja laste elust

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Risttuules»: kõik on veel hästi.
«Risttuules»: kõik on veel hästi. Foto: Kaader filmist.

Eesti Ajaloomuuseum kutsub inimesi appi koguma mitmesuguseid esemeid ja fotosid Teise maailmasõja ajal elanud laste elust, et aidata kaasa samateemalise näituse sünnile. Kogumisaktsioon kestab veebruari lõpuni 2015.

Tänavu möödub 70 aastat Teise maailmasõja lõpust.  See suur sõda on jätnud jälje enamikesse Eesti peredesse.  Praegune vanem põlvkond on läbi elanud õhuhäireid, näinud ja kuulnud pommitamist, kaotanud kodu ja lähedasi. Neist paljud ongi sõja aja lapsed. Sõda sekkus nende mängudesse, kooliskäimisesse, kõikidesse igapäevastesse tegevustesse ja harjumustesse.

Eesti Ajaloomuuseum ja Tartu Mänguasjamuuseum valmistavad ette näitust, mis võimaldaks ka tänapäeva lastel ja noortel heita pilku sõja ajal elanud laste maailma. Milline oli laste igapäevaelu Teise maailmasõja ajal? Millised olid laste hirmud, rõõmud ning mured? Milliseid mänge sõja ajal mängiti? Kuidas kõht täis või riided selga saadi? Milline oli sõja aja lapse lapsepõlv?

Kahjuks on muuseumide kogudesse jõudnud küllaltki vähe sõjaaegseid lastega seotud asju. Kui teil või teie vanematel-, vanavanematel on veel säilinud 1940. aastate esimesest poolest pärinevaid laste esemeid - rõivaid, jalatseid, mänguasju, koolitarbeid, fotosid jmt, kuid ka toonaseid toidunõusid, lastega seotud mööbliesemeid ja muid tarbeesemeid, oleme väga tänulikud, kui olete nõus need muuseumile annetama või näitusele laenama.

 Kõigi kogumisaktsioonis osalejate vahel läheb loosi ajakirja 60+ viis aastatellimust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles