Tallinnas otsitakse linnaelule nutikat täiendust

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna kesklinn.
Tallinna kesklinn. Foto: Peeter Langovits

Kohvris kaasaskantavad kergrattad, tsunami eest hoiatav telefoniäpp või nii nutika planeeringuga linn, kus energiasääst on juba linna sissehitatud – need on vaid mõned ideed, mida Tallinnas kolm päeva kestval nutikate tulevikulinnade konverentsil tutvustatakse.

Täna jätkub Tallinnas kolm päeva kestev INTA 38. kongress, kus nutikad linnad üle maailma vahendavad üksteisele oma kogemusi. Kongress algas pühapäeval raekojas, kus toimus Ülemaailmne Linnaarengu Nõukoda.

Ülemaailmse Linnaarengu Nõukoja arutelu põhiteemaks oli küsimus, mida on vaja ühel linnal teha, et muutuda nutikaks linnaks ja millisel määral tähendab nutikaks linnaks muutumine uute kaasaegsete tehnoloogiate ühendamist inimeste igapäevaelu vajadustega.

Leiti, et üheks oluliseks teguriks on uute innovaatiliste ideede integreerimine juba olemasolevate ökosüsteemidega ning inimese seadmine esimesele kohale ja vastavalt inimese vajadustele tehnoloogiliste uuenduste rakendamine. Oma arvamust sellest, milline peab olema üks nutikas linn ja kas seal on olulisemal kohal tehnoloogia või inimene, avaldasid kongressi delegaadid eri maadest.

Israeli Tel Avivi Yafo omavalitsuse esindaja Moshe Shachari tutvustas delegaatidele uusi innovaatilisi lahendusi, mis tõid Tel Avivile eelmisel aastal Maailma Nutika Pealinna auhinna. Linn lõi spetsiaalse platvormi Digi-Tel ja telefoniäpi, mis annab inimestele teada, kus on ees oodata teetöid, kus on lähim avalik jalgrataste jagamispunkt ning meenutab näiteks, millal on aeg registreerida lapsi koolidesse ning kus on linnas allahindlused.

Ecuadori Yachay linna esindaja Germanico Pinto rääkis, et nende linna eesmärgiks on saada Ladina-Ameerika innovatsioonikeskuseks. Selle kasvu planeerides on lähtutud ideedest, mis aitavad vähendada võimalikult palju loodusele tekitatavat kahju ja innovaatiliste ideede abil energiakulusid ning liigset veetarbimist , kaitstes nii ühtlasi ka looduslikke rohealasid.

Taiwani saare põhjaosas asuva Taipei linna abilinnapea Charles Lin rääkis, et Taipei on saanud innovaatiliste tehniliste rakenduste elluviimise eest nii 2006. kui 2013. aastal „Intelligent Community“ auhinna.

Äsja lõppes Taipeis Aasia nutikate linnade tippkohtumine ja innovaatilisi ideid tutvustav näitus, mis toimus 20.-23. jaanuarini. Seal sai Taipei innovaatiliste rakenduste auhinna tehnoloogilise lahenduse eest, mis hoiatab elanike tsunamiohu ning teiste võimalike looduskatastroofide eest.

Samuti märgiti ära mitmed tehnilised lahendused, mis aitavad elanikel e-teenuste läbi paremini ametkondadega suhelda. Taipei on kuulus ka oma „u-bike“ teenuse poolest, mis on linnasiseseks liiklemiseks mõeldud kokkupandavate jalgrataste laenutusteenus, mille eest saab kohapeal tasuda mobiilirakenduste abil. Rattaid on võimalik kaasas kanda nn spetsiaalse kerge rattakohvriga.

Hetkel on maailmas 128 nutikat linna, millest enamus asuvad arenenud riikides. Samas on üha kasvav trend nutikate linnade tekkimisele ka näiteks Indias ja Hiinas, kus paari lähima kümnendi jooksul prognoositakse tekkivat umbes 500 uut nutikat linna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles