Muinsuskaitse pelgab riigi käes oleva kaitsealuse villa kokkuvarisemist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lagunemisohus ajalooline villa aadressil Sakala 23.
Lagunemisohus ajalooline villa aadressil Sakala 23. Foto: Peeter Langovits

Tallinna kultuuriväärtuste amet pelgab, et haridus- ja teadusministeeriumi käes olev ajalooline villa Sakala tänaval võib kokku variseda, sest riik seda ei hoolda.

Ameti muinsuskaitseosakonna peaspetsialisti Oliver Orro sõnul on ehitis pikaajalise hooldamatuse tulemusena halvas seisukorras ning selle olukord halveneb pidevalt.

«Hoone ühes nurgas, kus asub rõdu ja ka selle kõrval, kus on kahekorruseline verandataoline väljaehitis, on praeguseks kujunenud sisuliselt avariiolukord, aknasillused on läbi vajumas ja sein veekahjustuste tõttu suures ulatuses varisemisohtlik,» sõnas ta.

Orro andmetel seisab arhitektuurimälestisena kaitse all olev silmapaistev 19.-20. sajandi vahetuse villa juba pikemat aega tühjana. Samas tunnistas ta, et maja ukse- ja aknaavad on suletud ja paigaldatud elektrooniline valve ehk on tagatud esmased eeldused mälestise säilimiseks.

«Oleme seisukohal, et kui säästueelarve tingimustes puudub hetkel ka võimalus hoone terviklikuks korrastamiseks, tuleks kiiresti alustada vähemalt esmaste avariitöödega - lahendada vee äravool rõdult, vajadusel ajutiselt kindlustada aknasillused,» märkis kultuuriväärtuste amet kirjas ministeeriumile.

Amet avaldas kirjas oma sügavat muret Sakala 23 asuva hoone edasise saatuse pärast ja palus ministeeriumil teada anda hoonega seotud plaanidest ning kavandada olukorra parandamiseks lähiajal astutavad edasised sammud.

Haridusministeeriumi pressiesindaja Tarmu Kurm ütles Postimees.ee'le kommentaariks muinsuskaitse murele, et ministeerium kavatseb selle hoone kokkuhoiukava raames võõrandada. 

Hoone läheb avalikule enampakkumisele oktoobri alguses ning ministeerium loodab Kurmi sõnul, et villa saab juba enne talve uue omaniku, kes leiab lahenduse ka selle seisukorra probleemile.

Kurmi kinnitusel hoiab ministeerium hoonel pidevalt silma peal, et selle kehvast seisundist tulenevalt mingeid õnnetusi ei juhtuks ning teeb enne avalikku enampakkumist majas ka vajalikud avariitööd. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles