Nõunik: Kõlvart ja islamivõitleja olid vaid trennikaaslased

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Kõlvart
Mihhail Kõlvart Foto: Tairo Lutter / Postimees

Mihhail Kõlvarti nõuniku Betina Fermani sõnul piirdus Tallinna abilinnapea ja Islamiriigi eest võitlema läinud Ivan Sazanakovi seotus vaid sellega, et nad käisid samas taekwondo trennis.

Fermani sõnul käisid Kõlvart ja Sazankov samas trennis nagu kümned teised inimesed. Samuti lükkas ta ümber väite, et abilinnapea on ISISe Ivaniga samale fotole sattunud. Ferman ütles, et ETV saates «Pealtnägija» avaldatud fotol on Kõlvart ühe teise trennikaaslasega, keda on võib-olla habeme tõttu peetud Sazankoviks.

Kuigi Kõlvart ütles, et ei kavatse täna Postimehe küsimustele vastata, sest väljaanne ei nõustunud tema arvamuslugu avaldama, siis pärast artikli «Mihhail Kõlvart keeldus selgitamast oma seost islamivõitlejaga» ilmumist võttis Ferman ühendust ja vastas olulisematele küsimustele.

Esialgne artikkel:
Mihhail Kõlvart keeldus selgitamast oma seost islamivõitlejaga

Postimees võttis Sazanakovi asjus Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvartiga ühendust eile, saades vastuseks: «Loomulikult loen ma lehti ja tean, mis toimub. Jah, ma tean teda, aga kõik küsimused saatke mulle kirjalikult.» Kõlvart lubas saata õhtul pressiteate, mis vastab «suures osas» ajakirjaniku esitatud küsimustele.

Kõlvarti puhul on kirjalikult vastamine tavapärane, paraku õhtuks lubatud kirjutist ei laekunud ja uuesti helistades lubas abilinnapea saata selle hommikuks. Täna hommikul abilinnapeaga uuesti rääkides lubas ta artiklit lõunaks, kuid tema sõnul «kukkus see rohkem välja arvamusartiklina». 

Leppisime eelnevalt kokku, et avaldame Kõlvarti artikli koos vastustega, kuid kella 13 ajal saabunud arvamusartiklis kritiseeris Kõlvart teravas toonis Eesti Päevalehe ja ERRi tegevust selle sündmuse kajastamisel, kuid ei vastanud sisuliselt mitte ühelegi küsimusele, mida ajakirjanik esitas. Otsustasime, et teiste väljaannete artiklite kritiseerimise kajastamisega Postimees kaasa ei lähe.

Oma arvamusartiklis «Eesti meedia kaotab sotsiaalse vastutustunde» süüdistas Kõlvart meediat eelarvamuste ja väärkujutluste leviku juurutamises islami ja Eestis elavate rahvusvähemuste kohta, ühtlasi väitis ta, et selline käitumine suurendab rahvuste ja konfessioonide põhise vaenu riski.

Kõlvartile ei meeldinud, et meediakajastus tekitab negatiivset tähelepanu kohalikule moslemikeskusele ja näitab halvast küljest taekwondo harrastust. Oma artiklis kaitses ta taekwondo treenerit Kazbulat Šogenovit ning peaimaami Ildar Muhamedšini, ent ei rääkinud sõnagi peakangelasest Ivan Saznakovist ega enda seotusest temaga, kuigi mehed on omavahel tuttavad.

Postimees keeldus arvamusartiklit täismahus ja muutmata kujul avaldamast ning soovis jätkuvalt konkreetseid vastuseid esitatud küsimustele, kuid Kõlvart keeldus neid enne esmaspäeva avaldamast.

«Meil oli selline kokkulepe, et vastused ilmuvad koos artikliga. Kuna artikkel ei ilmu, siis kõigepealt tegelen sellega, et teada saada, kus minu artikkel ilmuks. Peale seda vastan teile, vastused on olemas. Saadan need esmaspäeval,» ütles Kõlvart Postimehele, kui küsisime, kunas võiks oodata küsimustele vastuseid.

Kõlvart annab vastused küsimustele alles siis, kui mõni toimetus nõustub tema arvamusartikli avaldama. Vastused küsimustele saab eksklusiivselt kauba peale. «Igal toimetusel on õigus avaldada, mida nad soovivad avaldada. Samamoodi on mul õigus vastata või mitte vastata. Ma kindlasti vastan, see pole mingi küsimus, aga ma vastan pärast seda, kui olen saanud mõne teise toimetusega kokkuleppele. Vaatan, millised nende tingimused on,» ütles Kõlvart ja lisas, et kui ta kellegagi kokkuleppele ei saa, siis saadab vastused esmaspäeval.

Ivan Sazanakov ehk Abdurrahman Azan on 31-aastane Tallinna elanik, kes pööras õigeusust islamiusku ja läks Süüriasse Islamiriigi eest võitlema. Sazanakov kuulus paar aastat tagasi Katleri Taekwondo Klubisse, mille üks liider on olnud abilinnapea Mihhail Kõlvart.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles