Edgari kohviku avamine – alamõõdulised pirukad ja rohelised mehikesed

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Harjumäele Keskerakonna esimehe ja Tallinna linnapea Edgar Savisaare kohviku avamisele kogunes valdavalt vanemaealine seltskond, kelle vahel sebisid linnapea pildiga tikutoose jagavad koolilapsed.

Kohvik on väga tihedalt rahvast täis juba ammu enne nimikangelase saabumist. Kõlakoja kõrval seisab Keskerakonna nime ja logoga telk. Kas poliitiline välireklaam ei peaks praegu keelatud olema? Selgub, et erakonna värvides ja logoga telk on registreeritud avalikel üritustel ka praegu lubatud.

Harjumäele saabus üks politseiauto hoopis teisel põhjusel. Nimelt olevat keegi seal kallale tungid Vabaerakonna kandidaadile Jevgeni Kristafovitšile. Politseinikud ei näita asja menetlemiseks just erilist entusiasmi üles. Kõrvalseisev USS Security turvamees palub politseinikel veel mõneks ajaks kohale jääda, sest igasuguseid provokaatoreid olevat palju, kuid politseiauto sõidab siiski minema.

Pärast räägivad pealtnägijad, et kallaletung Kristafovitšile seisnenud selles, et üks vanaproua tõmbas tema käest ära plakati kirjaga «Achtung! Edgari pirukad on mürgised!»

Veel liiguvad rahva seas kolm kummiülikondades ja suusamaskidega tegelast, kelle rinnal ja seljal on vene tähtedega kiri «Roheline mehike». Ühel mehikesel tõmmatakse mask peast ja mõne aja pärast rahva pahameele välja teeninud mehed lahkuvad.

Veidi hiljem jõuab kohale Reformierakonna riigikogu kandidaat Eerik-Niiles Kross. Kross ütleb, et tema ei tea «rohelistest mehikestest» midagi, kuid muutub murelikuks, kuuldes, et nood on juba lahkunud.

Kuuldes, et mehikesed said oma sõnumi siiski edastatud ja kõik kaameramehed jäädvustatud, läheb Krossi nägu rõõmsamaks ning ta nendib: «Seekordsete valimiste põhiküsimus ongi see, et hoida ära roheliste mehikeste võimulesaamine!»

Seejärel saabub Harjumäele aga Edgar Savisaar ise. Harjumatul kombel pole tal kaasas nõunik Moonika Batrakovat, vaid tema käevangus on hoopis Vabaduse väljaku tunnelis asuva Rahvarinde muuseumi juhataja Helen Lausma-Saar, kes astus möödunud sügisel Keskerakonda ning kandideerib ka eelolevatel valimistel.

Tallinnas kipubki muuseumijuhtidega niimoodi minema. Ka Linnamuuseumi direktor Kalmar Ulm astus ametisse saades Keskerakonda ja kandideeris valimistel. Tõsi küll, erilise eduta.

Savisaar juhatatakse läbi rahvamassi kohvikusse, kuhu ta jääb umbes veerandtunniks. Vahepeal tuuakse paar pirukakasti ka välja Keskerakonna logoga telki, mille juurde moodustub soovijatest kohe pikk järjekord. Enamus pistab sooja piruka kohe põske, aga nii mõnigi pensionär pole asjaga rahul. Kurdetakse, et pirukad jäävat aasta-aastalt väiksemaks.

Kui Savisaar on läinud, tilguvad ükshaaval minema ka tema alluvad. Osa rahvast jääb siiski veel kohale, sest Eduard Toman laulab ja lubatakse ka meeleolukat tuleshowd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles