Öises Tallinnas ohtliku tagaajamise põhjustanud mees sai tingimisi vangistuse

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kaspar Pokk/Kanal 2

Harju maakohus mõistis täna kiirmenetluse korras tingimisi vangistuse noormehele, kes eiras eile öösel Tallinnas politsei peatumismärguannet ning kelle korrakaitsjad sundisid peatuma alles pärast ohtlikku tagaajamist linnatänavatel.

Põhja prefektuuri patrullpolitseinikud märkasid neljapäeva öösel kella 1 ajal Tallinnas Majaka ja Pallasti tänava ristmiku juures BMW sõiduautot, millel puudus kindlustus ning numbrimärk oli määrdunud.

Politseinikud otsustasid neile puudujääkidele juhi tähelepanu juhtida ja andsid peatumismärguande. Seda aga juht eiras ning üritas politseinike eest põgeneda, ütles Põhja prefektuuri pressiesindaja Helen Uldrich Postimehele.

«Pärast mitmeminutilist tagaajamist said politseinikud sõiduki Lasnamäel majade vahel niiöelda karpi suruda ja põgenik oli sunnitud peatuma. Paraku said peatamise tagajärjel sõidukid viga, kuid ohtlikult kihutanud juht saadi kätte ning peeti kinni,» sõnas Uldrich.

Autot juhtinud 18-aastasel Ivanil ei olnud juhtimisõigust ning ta on korduvalt selle eest karistatud. Korrakaitsjad viisid noormehe jaoskonda ning alustasid tema suhtes kriminaalmenetlust paragrahvi alusel, mis käsitleb süstemaatilist mootorsõiduki juhtimisõiguseta juhtimist.

Täna mõistis Harju maakohus varem kriminaalkorras karistamata Ivani kuriteos süüdi ja määras talle kiirmenetluses kaks kuud tingimisi vangistust, mida ei pöörata täitmisele, kui ta ei pane kaheaastase katseaja jooksul toime uut kuritegu. Sundraha ja menetluskuludena peab ta tasuma riigile 436 eurot.

Alates selle aasta algusest muutus varem väärteona karistatav olnud süstemaatiline juhtimisõiguseta mootorsõiduki juhtimine kuriteoks.

«See tähendab, et kui mootorsõiduki juht, kellel puudub juhtimisõigus, tabatakse aasta jooksul minimaalselt kolmandat korda mootorsõiduki juhtimiselt, alustatakse tema suhtes kriminaalmenetlust. Seadus näeb sellise kuriteo eest ette kas rahalise karistuse või kuni ühe-aastase vangistuse,» selgitas Põhja ringkonnaprokurör Rainer Amur.

Tänaseks on Tallinnas ja Harjumaal alustatud selle paragrahvi põhjal 12 kriminaalasja. Neli inimest on kohus praeguseks kiirmenetluse korras kuriteos ka süüdi mõistnud. Näiteks kolmapäeval mõistis kohus 31-aastasele Villule 1000-eurose rahalise karistuse, millele lisandus sundraha ja menetluskuludena 436 eurot.

Ainuüksi Põhja prefektuuri territooriumil ehk Harjumaal oli mullu menetluses üle 2200 väärteo, kus mootorsõiduki juhil puudus juhtimisõigus – sealhulgas korduvad juhtumid.

Kohtusse saadeti 640 materjali, millistest üle poole olid sellised, mille puhul tuleks praegusel juhul alustada kriminaalmenetlust ehk siis korduvad rikkumised.

Põhja prefektuuri liiklusjärelevalvekeskuse juhi Elari Kasemetsa sõnul on selline rumal ja ettearvamatu käitumine, nagu antud videos võib näha, väga ohtlik nii oma järskude manöövrite kui ka suure kiiruse tõttu. «Sellised juhid riskivad tõsiselt nii iseenda kui ka teiste liiklejate elu ja tervisega ning näitavad üles lugupidamatust kaaselanikesse ja meie riigis kehtivatesse seadustesse,» sõnas Kasemets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles