Salastatud meelelahutus – Lasnamäe linnaosavalitsus keeldub äsjase jääshow hinda avaldamast

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tondiraba jäähall
Tondiraba jäähall Foto: Sander Ilvest

Alles eelmise nädala keskpaigas kritiseeris riigikontroll Tallinna linna tegevust teravas võtmes, kuid juba nädalavahetusel toimusid järjekordsed avalikud üritused, kus Keskerakonna tipp-poliitikud ennast eksponeerisid. Üks selline üritus oli 9000 lasnamäelasele korraldatud tasuta jääpidu, mille detaile linnaosavalitsus täna avaldada ei soovinud.

Tõele au andes, riigikontroll ei käsitlenud oma auditis «Ülemiste vanakest», jääpidu või muid «teavitava» sisuga avalikke üritusi, vaid uuriti eelkõige välireklaami ja teleklippidega seonduvat. Enne valimisi rahvale korraldatud tasuta üritusi audit ei käsitle.

Nädalavahetusel toimunud jääpidu oli Tallinna linna poolt rahastatud üritus, kus rahva ette astusid Tallinna võimuerakonna tipp-poliitikud Edgar Savisaar ja Olga Ivanova.

Jääshow’l  ei tehtud Keskerakonna propagandat, kui välja arvata sissekäigu juures olnud noori, kellel olid seljas vestid kirjaga «Vali Edgar Savisaar!». Sees jagati kõikidele soovijatele linnaosavanema Olga Ivanova fotoga parkimiskellasid. Ivanova foto parkimiskellal tundub sama asjakohane, kui Põhja-Tallinna vanema Karin Tammemäe nägu kepikõnnitreeningu kuulutusel või tema asetäitja Priit Kutseri portree tühjalt seisva koolihoone seinal.

Saadan Keskerakonna pressiesindajale Taavi Pukile kirja ja küsin, et mis ülesannetega vestides noored olid ja kas Keskerakond kuidagi veel üritusel kampaaniat tegi. Kella 16ks pole vastus veel laekunud. See-selleks, pigem on eesmärk uurida, et mis eesmärgiga paar kuud enne valimisi võimas Lasnamäe jääshow korraldati.

Jääshow korraldaja oli Lasnamäe linnaosavalitsus. Linnaosavalitsuse eelarves on rida, mis kajastab ka antud sündmuste kulusid, seal seisab, et piirkondlikeks vaba aja üritusteks ja projektideks on ette nähtud 70 000 eurot. Palju täpselt pühapäeval toimunud kaks jääpidu linnale maksma läksid pole teada, sest ürituse maksmust saab kommenteerida ainult korraldaja, kes on linnaosavalitsus ise. Meedias on varem spekuleeritud 15 000 euroga.

Ürituse peakorraldaja aga ajakirjaniku paari küsimusega päeva jooksul tegeleda ei jõua. «Te pole esimesed, kes seoses selle jääpeoga küsimusi esitavad. Me ei saa sellega praegu tegeleda, kuna meil on palju projekte käsil,» sõnas linnaosavalitsuse pressiesindaja Ilja Burtsev ja lisas, et päeva jooksul ei ole kindlasti võimalik vastust anda.

Ajakirjandusega ei taha suhelda ka linnaosavanem Olga Ivanova, kes ütleb, et on nõupidamisel ja kõik küsimused tuleb saata pressiesindajale, mis sest, et sealt päeva jooksul paarile küsimusele vastust ei lubatud. Peale läheb sama mantra: «Meil on praegu palju käsil.» Selge see, valimised on tulemas.

Järgmisena pöördun linnakantselei pressiesindaja poole, ehk teavad nemad, millega linnaosades tegeletakse. Sealt vastatakse aga, et nemad ei tea, palju jääshow maksma läks ja linnakassast spetsiaalseid eraldisi selleks sündmuseks ei tehtud. Teada sain aga seda, et algul pidi olema vaid üks etendus, kuid lõpuks oli neid suure huvi tõttu rohkem. Ka seda öeldi, et üritus oli mõeldud vähemkindlustatud peredele.

Jääpeol käinud inimese sõnul sattus ta üritusele nõnda, et tema ema kursusekaaslane nägi jääpidu reklaamivat kuulutust Lasnamäe lehes, selle tulemusena lõpuks peole jõutigi. «Ema helistas linnavalitsusse, seal küsiti, kas ta on tallinlane ja pandi kirja. Öeldi kuupäevad ja kellaajad, millal on võimalik tasuta piletid Lasnamäe linnavalitusest kätte saada,» kirjeldas ta. Seda, kas inimesed on vähekindlustatud või mitte, ei uurinud keegi ja ka Lasnamäe lehes olnud kuulutuses puudub sellele vähimgi vihje.

Tondiraba jäähalli direktriss Elena Glebova (Keskerakond) soostub ütlema, et pühapäeval külastas jäähalli 9000 inimest ning koostöös linnaosaga Tondiraba jäähall rohkem analoogseid üritusi lähiajal teha ei plaani. Selleks, et teada saada, palju jäähalli rent päevaks maksma läheb, tuleb esitada projekt, ilma selleta ligikaudset maksumust teada ei saa. Mis puutub konkreetse jääpeo maksumusse, siis selle projekti maksumus on konfidentsiaalne ja Glebova seda avaldama ei nõustu.

Viimases hädas helistan tuttavale linnaosavalitsuses ja küsin, et milles asi, kas tõesti ei ole võimalik paarile küsimusele vastust anda, asi muutub absurdseks juba. Ametnik lubab asja uurida ja teada anda, aga ei anna ja pärastlõunal enam kõnedele ei vasta.

Pool päeva kestnud töö tulemusena õnnestus välja selgitada, et jääpeol käis 9000 inimest ja et pidu oli mõeldud vähekindlustatud peredele. Teada sain ka seda, et Lasnamäe linnaisadel(-emadel) on palju käsil ja ehk vastatakse hiljem, umbes siis, kui on laual juba uued teemad. Seekord vannun alla ja kirjutan sellest, kuidas Tallinnas oskuslikult «õigelt» infot jagatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles