Suur galerii: vaata, kuidas valmistub Eesti kokkade olümpiaks!

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti esindaja Bocuse d´Ori ehk kokkade olümpiaks peetaval võistlusel esitles reede õhtul esmakordselt kodupublikule tööd, millega konkureeritakse 24 maailma parima koka seas jaanuri lõpus toimuval võistlusel Lyonis.

Võistluste Eesti-poolne korraldaja ja eestvedaja Dimitri Demjanov võrdles Bocuse d'Ori kokandusmaailma Oscarite jagamisega. «Mandariine me desserdiks ei paku, aga ilmselt hakkab see kaunistama tulevikus paljude restoranide menüüsid. Filmi ja gastroomiakunsti tippvõistlusel on palju ühist: mõlema ettevalmistustsüklid on pikad ja mõlemad elustuvad hetkes. Ainult et «Mandariine» saab näidata korraga kogu maailmas, meie aga presenteerime Eesti köögikunsti tipptaset Prantsusmaal Lyonis vaid ühel päeval,» nentis ta, viidates «mandariinide» edule maailmas ning Oscari nominatsioonile.


Restorani Cru peakokk Dmitri Haljukov ja abikokk Dmitri Fjodorov võistlevad 27. jaanuaril kuldse mehikese ehk Bocuse d´Or karika eest ühes maailma hinnatumate kokkadega. Legendaarse prantsuse tippkoka Paul Bocuse'i nime kandva, ühtekokku viis ja pool tundi kestva lõppvõistluse tarbeks on treenitud poolteist aastat. Reedel kulmineerus pikk treeningperiood võistluskandiku tutvustamisega kohalikele toiduentusiastidele.

Demjanovi sõnul on Eesti seekordse võistlustöö lähtelugu, ehk Peter Carl Fabergé'i loomingust inspireeritud juveel-muna pälvinud sooja tagasisidet ning väliskolleegide imestust Fabergé'i Eesti päritolu kohta. Nimelt on nii maailmakuulus juveliir kui ka Eesti kandidaat Haljukov pärit Pärnust.

Range reglemendiga võistluse liharoa kohustuslikuks põhitooraineks on sel aastal pärlkana  (Guinea Fowl), kalaroog tuleb Lyonis valmistada jõeforellist. Iga võistleja peab rõhutama retseptuuris kohalikku kööki ning andma edasi oma maa toidukultuurile omast. Haljukovi sõnul sisaldab tänavune võistlustöö eestimaist toorainet enam kui kunagi varem - kaasa võetakse nii puravikke, Peipsi sibulaid, rukkileiba, Saaremaa vähisabasid ja kodumaiseid juurikaid.

Kandikule on jõeforelli ja täidetud pärlkana kõrvale meisterdatud näiteks söödavad munakoored. Õhtusöögi publik saab nautida samadest toorainetest, ent siiski mitte päris võistluskandikult pärinevaid roogasid: menüüs on pruun jõeforell vähilakkade, aniisimaitseliste ürtide ja peipsi sibula pärlitega ning pärlkana foie gras', spargli, mürkli ja puravikuvahuga.

Haljukov tunnistas, et kaks aastat treeninguid lõppvõistluse nimel on olnud väsitav periood. «Aga oleme väga rahul. Kandik on ilus,» hindas ta.

«Treeninguteks oleme näiteks kuivatanud ligi 60 kilo meie metsade puravikke, sügavkülma pannud 10 kilo tilli, keetnud enam kui 30 liitrit kontsentreeritud puljongit ning proovinud erinevaid valmistusviise paarisaja forellifilee ja sajakonna pärlkana peal,» rääkis Haljukov.

Oma konkurentideks peab ta kõiki 23 osalejat, kuna lõppvõstlusele jõuab maailma gastronoomiaparemik. «Meie eesmärgiks on teha võimalikult maitsvat toitu, kuna maitse eest saab kõige rohkem punkte,» rääkis ta. Närvipinget kui sellist tal enda sõnul lõppvõistlusel enam pole.

Närveldamiseks jätab ruumi vaid asjaolu, et üks võistluse tooraine - juurvili- selgub kohapeal. Kõige enam pelgab Eesti tiim, et selleks saab kõrvits, mida on kõige raskem näiteks kalaga kombineerida. «Aga me oleme selleks valmistunud,» annab Haljukov sõna, et meeskonnal on siiski plaan olemas.

Eesti kandidaadi treeneri, Olde Hansa peakoka Emmnaul Wille hinnangul on võistlejad kõrgel tasemel. «Meil on sel korral väga omanäoline lähenemine, oleme koos Eesti kunstnike ja disaineritega välja arendanud põneva võistluskandiku ning ka köögipool on pisiasjadeni läbi hajutatud,» on Wille rahul. Haljukov püsib treeneri hinnangul kenasti etteantud ajalimiidis ning tema tugevusteks peab Wille detailide viimistlemist ja soovi anda endast parim. «Ta teeb seda südamega, see on tema elu, mitte ainult töö,» hindas ta.

«Eelseisvaks finaaliks ette valmistudes oleme sajaprotsendiliselt usaldanud oma tiimi ja oma jõude. Nüüd, olles juba kaheksa aastat selle maailma mõjukama gastronoomiaorganisatsiooni liige, tunnetame enda küpsust ja positiivset arengut,» sõnas Demjanov. Ta märkis, et oma tegevuses on Eesti teinud kindlaid samme selleks, et Bocuse d´Or-i 2018. aastal Euroopa voor toimuks Tallinnas.

Demjanovi sõnul hindavad võistlustöid oma ala absoluutsed meistrid, kes on proovinud ilmselt kõiki maailma maitseid. «Maitse peab koosnema õigetest komponentidest, millel on oma juured ja ajalugu ning mis on õigesti kujundatud,» rääkis Demjanov.


Esimest korda sai Eesti kutse osaleda sellel maailma enim jälgitud kokandusvõistlusele 2008. aastal. Varasemalt on Eestist esindanud tippkokad Vladislav Djatšuk, Dmitri Roos ja Heidi Pinnak. 2015. aasta finaalipääsu lunastas Haljukov eelmisel kevadel peetud Euroopa eelvoorus Stockholmis, kus saavutas 20 võistleja seast  8. koha, jättes selja taha suured gastronoomiamaad nagu Itaalia ja Hispaania.

Bocuse d’Or võistluse toetajad ja koostööpartnerid on: Põllumajandusministeerium, Euroopa regionaalarengu ja sotsiaalarengu fond EAS vahendusel, Electrolux Eesti, Carmen Group, Eesti Kunstiakadeemia, Dunker, Tallinna linn, ETS Nord, Eesti Kulinaaria Instituut, restoran Olde Hansa, restoran CRU, Brand Manual, Reaton, Farwell, Gemoss, Segers, Svensky Kaubandus ning paljud vabatahtlikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles