Ilves: Keevallikust võiks saada kõrghariduse korrastamise eestkõneleja

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves
President Toomas Hendrik Ilves Foto: Postimees/Scanpix

President Ilves avaldas täna Tallinna Tehnikaülikooli uue rektori ametisse nimetamisel lootust, et kõrgkool kehtestab end Eesti kõrghariduselu korrastamise jõulise eestkõnelejana.

President Toomas Hendrik Ilves tõdes täna Tallinna Tehnikaülikooli rektori Andres Keevalliku inauguratsioonitseremoonial, et Eesti teadmistepõhine majandus vajab tänasega võrreldes oluliselt rohkem loodus- ja täppisteaduse, tehnoloogia ja inseneri eriala ettevalmistusega spetsialiste.

«Aga see on signaal ka Tallinna Tehnikaülikoolile, et tema roll Eesti edasises arengus muutub üha olulisemaks,» kõneles Ilves.

«Ülikooli rektori töö tähendab äärmiselt keeruka organisatsiooni juhtimist, paljude tundmatute ja muutuvate väärtustega võrrandi pidevat lahendamist. Tema kindel käsi peab olema otseühenduses avatud kõrvade ja lahtiste silmadega.»

Ilves tõdes ka, et noorte jaoks on piirid valla ja Tallinna Tehnikaülikool ei ole ainus koht, kus õppida maailmatasemel inseneriks või teadlaseks.

«Seepärast ma loodan, et Tallinna Tehnikaülikool eesotsas oma rektoriga kehtestab end Eesti kõrgharidusmaastiku korrastamise jõulise eestkõnelejana. Et ta teeb ses valdkonnas tihedat ja sisulist koostööd teiste ülikoolide rektoritega,» sõnas president ja lisas, et Eesti riigi ja rahva tulevane edu sõltub suurel määral kõrgharidussüsteemist.

«Meie kõrghariduse tase peab andma meie parimatele noortele motivatsiooni jääda Eestisse. Siis ei pea me muretsema, kas talendid ikka tulevad koju. Siis ei tule meil asuda insenere, täppis- ja loodusteadlasi teistest riikidest sisse tooma.»

«Ma tänan südamest täna ametist lahkuvat rektorit professor Peep Sürjet, kellega me sageli ühiselt Eesti kõrghariduse ja majanduse probleeme arutasime,» lisas Ilves.

«Olen kindel, et rektor Andres Keevallik jätkab neid muutumise ja arenemise protsesse, mis Tehnikaülikooli iseloomustavad ning millest paljutki me siin Mustamäe ja Nõmme vahel oma silmaga näha võime.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles