Bussijaama kassapidaja laulis aariat

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna keskpäeval olid Tallinna bussijaama ootesaalis viibinud inimesed tunnistajateks enneolematule sündmusele – üks piletikassa müüjatest tõusis püsti ja hakkas laulma.


Loomulikult polnud tegu igavleva kassiiri isetegevusega. Kassapidajat kehastas ooperilaulja Maarja Purga, kes täna kuni kella viieni igal täistunnil kassas ühe aaria esitab. See on osa kultuuripealinna Tallinn 2011 üritustesarjast «52 üllatust ja idee», mille sellenädalane aktsioon kannab nime «Tallinna bussijaam heliseb».

Ootesaalis istunud inimesed reageerisid laulule ehteestlaslikult, ehk mitte kuidagi. Kell 12 ettekandele tulnud aaria erakordsust kippusid varjutama kassa ümber sebivad fotograafid, kelle askeldamine inimesi ette hoiatas. Aga ka kella 13 ajal esitatud aaria ei kutsunud esile kuigi suuri emotsioone.

Pisut rabatud on vaid keskealine härrasmees, kes jõuab kassa juurde just hetkel, kui sealt laulu hakkab kostma. Ta laiutab nõutult käsi ja vaatab otsivalt ringi. Selgub, et tegu on ameeriklasega, kel nimeks Jim ja kes tahab kassast küsida, kust saab Riiga suunduvale bussile piletit osta.

Laulva kassapidaja peale jäi tal sõna otseses mõttes suu lahti. «Esimene mõte oli: oh issand, millesse ma jälle olen lasknud ennast segada,» lausus Jim. Oma sõnul on ta kogu maailmas palju reisinud ja oma reisidel väga imelikke asju näinud, aga niisugust asja veel mitte. Jim pärib eelolevate ürituste kohta ja lubab kohal olla ülehomme õhtul, kui bussijaam tantsusaaliks muudetakse ja ettevõtte direktor diskori rolli asub.

Hoopis teistmoodi suhtub äsjakuuldud muusikapalasse Harjumaalt pärit Nadežda. Saanud teada, et tegu on kultuuripealinna Tallinn 2011 üritusega, poriseb ta omaette: «Ei ole siin mingit kultuuri! Ainult pätid ja vargad! Eelmisel nädalal varastati mu pojal siitsamast pingi pealt seljakott ära. See on teie kultuur!»

Paljudel aga jäi ooperilaulja etteaste lausa märkamata. «Ma jõudsin just Tallinnasse. Varsti olen kesklinnas,» teatab busside seisuplatsi poolsest uksest sisenenud noorhärra kellelegi telefoni teel. Piletikassast kostev aaria jääb nii temal kui paljudel teistel ootesaalist läbi voorivatel inimestel märkamata.

«Tallinna bussijaam heliseb» sündmuste kava saab näha siit.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles