Ungari noor virtuoos tuleb Tallinna Talvejazzile

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Promopilt

Noor Ungari päritolu  kitarrivirtuoos Andreas Varady esineb esmakordselt Eestis, esitledes oma trio värsket albumit. Trio kontserdid on Talvejazzil  23. jaanuaril Tallinnas kinos Sõprus ja 22. jaanuaril Viljandi Pärimusmuusika Aidas.

Uut kontserdiaastat alustas 17-aastane Andreas Varady esinemistega New Yorgis. Oma jaanuariturneel jõuab Andreas Varady trio ka Saksamaale, Austriasse, Hollandisse ja Rootsi. Noor muusik on esinenud juba poolesajal jazzifestivalil ja musitseerinud koos mainekate kitarristidega nagu Tommy Emmanuel, Louis Stewart, Lee Ritenour, Martin Taylor, George Benson jt. Andrease esinemised on pälvinud palju positiivset vastukaja, kusjuures kriitikud rõhutavad, et peamine ei ole mitte tema erilised virtuoosivõimed, vaid loomingulisus ja oskus muusikat sügavuti mõista ja mõtestada. 

Andreas Varady võttis kitarri kätte nelja aastaselt ja kui poiss oli 9-aastane kolis pere  Iirimaale, kus poiss mängis suveti Corki tänavatel kitarri ja teenis nõnda taskuraha. Väga varakult hakkasid tänavamuusikutena teenima ka Varady lemmikkitarristid Django Reinhardt ja George Benson. 10 Grammyga pärjatud legendaarne jazzmuusik Benson kutsus Andrease oma USA turneele soojendusesinejaks.

Helilooja, dirigent, produtsent Grammydega pärjatud Quincy Jones vaimustus samuti Varady erilisest andest ja võttis ta oma agentuuri artistiks. Ühtlasi on ta ka Varady teise albumi produtsent, mis ilmus läinud aastal mainekalt USA plaadifirmalt Verve. Jones on olnud muide ka Frank Sinatra ja Michael Jacksoni albumite produtsent.

Varady omanimelisel värskel albumil kõlavad jazzistandartid Django Reinhardist John Coltrane'i ja Steely Danini, plaadilt leiame ka kaks toredat noore kitarristi oma lugu – «Day in New York» ja «Blues for Edward». Albumil esinevad külalistena Gregory Porter, Dirty Loops, Roy Hargove, Nikki Yanofsky ja mitmed teised. Albumi kava moodustab ka Andreas Varady trio jaanuariturnee tuumiku. Koos kitarristiga musitseerivad tema noorem vend Adrian trummidel ja bassi mängib poiste isa ja õpetaja Ondrej.

Andreas ise ütleb, et peale jazzi ja funki armastab ta väga ka elektroonilist muusikat ja hip-hoppi. Tal on selle üle väga hea meel kui mõni noor andekas muusik avastab tema kontserdil  enda jaoks ka jazzi. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles