Tallinnas algab kaasaegset vene kultuuri Eestis tutvustav festival

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Volga. Foto on illustratiivne.
Volga. Foto on illustratiivne. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Tallinnas algab homme, 15. jaanuaril esmakordselt kaasaegset vene kultuuri Eestis tutvustav festival VDRUG, mille raames esilinastub laupäeval, 17. jaanuaril Aljona Suržikova dokumentaalne komöödia «Poissmees ja Volga».

Festivali korraldab Tallinna linn koostöös ajakirjaga PLUG. Filmiprogramm SõpRusEst algab laupäeval, 17. jaanuaril kell 13 kinos Sõprus (Vana-Posti tn 8) dokumentaalse komöödia «Poissmees ja Volga» (2015) esilinastusega. Film on vändatud sarja „Eesti lood“ raames, seda toetasid ERR, Eesti Filmi Instituut ja Kultuurkapital.

«Üldist õnnevalemit pole olemas, ühe õnn peitub kodukoldes, teise jaoks on see pühendumine harrastusele, kolmanda õnneks on aga unistus, mille täitumine ei olegi tähtis. Meie uus film räägibki sellest, et kas me ikka tahame, et unistused läheksid täide,» selgitas enne esilinastust mitmete riiklike ja rahvusvaheliste auhindade omanik, režissöör-dokumentalist Aljona Suržikova.

Linateos jutustab automudelite koguja Mišast, kes otsib endale autot Volga ja uut kallimat. Millega lõpevad otsingud, kui naiste hindamise kriteeriumid on seatud ülikõrgele, aga Volga on ammu tootmisest maha võetud? Pärast seanssi toimub vestlus filmi autoriga, mille viib läbi raadioajakirjanik ja –saatejuht Artur Aukon. Kõik huvilised on oodatud, sissepääs on tasuta. 

«Tegemist on linateosega, mis kajastab reaalsete inimestega toimunud reaalseid sündmusi, ent film ja elutõde on erinevad asjad: elu ei peatu ning läheb edasi, film aga lõpeb. Sellepärast on tähtis pidada meeles, et ka kõige objektiivsem film on eeskätt autori kunstiline nägemus,» rääkis ta.

Kell 14 jätkab armastuse teemat noore perspektiivika stsenaristi ja režissööri Ivan Pavljutškovi (sünd. 1988) film «Jaanipäev» (2014), milles käib jutt võõra kultuuri omaksvõtmise raskustest.  Kadri ja tema noormees Ivan sõidavad neiu vanematele külla, et saada tuttavaks ja tähistada koos Jaanipäeva. Kuid puutudes kokku Kadri isa ja teiste külaelanike vaenuga pole noormehel sugugi kerge säilitada meelerahu ja armastust.

Filmiseansi lõpetab Aljona Suržikova teine film «Pole minu maa» (2013). Tallinna lennujaama stardiradade laiendamise tõttu kaotavad inimesed maad, kus on pikki aastaid olnud nende aiad. Aiapidajateks on 1990. aastatel suletud Tallinna tehaste endised töötajad. Paljud neist on suunatud Eestisse tööle Nõukogude Liidu erinevatest paikadest. Algul laguneb riik, seejärel kaob tehas ning varsti pole alles ka tehase poolt eraldatud aiamaid. Side maaga kaob ning hoogne tehnoloogiline progress heidab üle parda terve põlvkonna. Film on suunatud laiale vaatajaskonnale, see räägib meie vanaemade-vanaisade ja emade-isade saatustest.

Filmiprogramm SõpRusEst kordub pühapäeval, 18.01, kl. 15-17. Sissepääs on mõlemal päeval tasuta.

Vene kaasaegse kultuuri festivali VDRUG eesmärk on kajastada ja mõtestada ümber vene pärandi rolli meie riigi kultuuris. Oma nägemust ümbritsevast maailmast publikuga jagavad kirjanikud Andrei Ivanov ja Jelena Skulskaja, fotonäituse kuraator Sergei Trofimov, bändid Px Band, Flip Poets, Junk Riot, filmirežissöörid Aljona Suržikova ja Ivan Pavljutškov, kunstinäituse kuraator Evi Pärn, ajakirjanik ja tõlk Elviira Mihhailova, lavastajad Sveta Grigorjeva, Olga Privis, Ivan Strelkin jpt

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles