Ojasalu: tegemist on varastamisega

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ardo Ojasalu
Ardo Ojasalu Foto: Peeter Langovits / Postimees

Erakondade rahastamise järelevalve komisjoni esimehe Ardo Ojasalu sõnul tuli riigikontrolli analüüsist välja, et avalikku raha on tahtlikult ja planeeritult kasutatud ühe erakonna reklaamikampaaniaks. «See tähendab sisuliselt seda, et tegemist on varastamisega, see on selgelt politsei teema,» ütles Ojasalu.

Riigikontrolli leidis omavalitsuste teavituskulusid analüüsides, et Tallinna linn kulutas 2013. aastal valimisreklaamina mõistetavatele teavitustele ligikaudu 337 000 eurot. Lisaks teavituste sõnumites esinevatele valimisreklaami elementidele viitavad asjaolud poliitilise mõju planeeritud taotlemisele, teatas riigikontroll.

Ka Erakondade rahastamise järelevalve komisjon (ERJK) tegi möödunud aastal kolmele keskerakondlasele – Põhja-Tallinna linnaosa vanemale Karin Tammemäele, tema asetäitjale Priit Kutserile ning Tallinna ettevõtlusametis töötavale endisele abilinnapeale Jaanus Mutlile – ettekirjutuse, mille kohaselt peavad nad tunamulluste kohalike valimiste eel linna raha eest tehtud valimisreklaamide kulud linnale hüvitama. Lähiajal võib komisjonilt ettekirjutuse saada ka Edgar Savisaar, kelle suhtes praegu menetlus jätkub.

Riigikontrolli avastatud summa veel suurem

ERJK esimees Ardo Ojasalu nentis, et riigikontroll on nende isikute puhul jõudnud samale seisukohale, mis ERJK. «Kandidaadid, keda oli eksponeeritud reklaamidel, on saanud Tallinna linna käest keelatud annetuse. Kõigile nendele isikutele oleme teinud ettekirjutuse, mille kohaselt peavad nad annetusena saadud rahad tagastama Tallinna linnale,» lausus Ojasalu.

Samas nentis ta, et riigikontrolli analüüsis näidatud kogusumma on suuremgi, kui ERJK on seniste kontrollide käigus avastanud.

«Võimalik, et järgmisel koosolekul me analüüsime riigikontrolli raportit selle pilguga, et vaatame, kas on olnud veel reklaame, mida me seni ei ole hinnanud ja analüüsinud. Võimalik, et ka nende osas me teeme mingi täiendava haldusmenetluse,» ütles Ojasalu.

Teda ei üllatanud see, et riigikontrolli analüüsist selgus, et linnajuhid on raha ebaotstarbekalt kasutanud.

«Mis mind kõige rohkem üllatas, oli riigikontroll sõnastus, et see on planeeritud ja tahtlik tegevus. See on väga oluline asjaolu. See tähendab sisuliselt seda, et tegemist on varastamisega. See ei ole ERJK teema, see on selgelt politsei teema,» ütles Ojasalu.

Riigikontroll on seisukohal, et Eesti seadused ei ole praegu piisavad, et tõhusalt takistada valimisreklaami tegemist avaliku võimu asutuse raha eest.

«Puudulik seadusloome ei tähenda, et võib varastama minna. Riik peab kaitsma ühiskonna huve ja kui kasutakse omavalitsuse raha erakonna, ühe poliitiku või kellegi konkreetse isiku huvides, siis ei ole takistust ka täna neid asju uurida ja kohtusse viia. Ma ei näe ühtegi takistust,» ütles Ojasalu.

Keskerakondlasest linnajuhtide valimisreklaamidega seoses pöördus erakondade rahastamise järelevalve komisjon ka riigiprokuratuuri poole, kes alustaski mullu 9. juunil kriminaalmenetlust, et kontrollida, kas linnavalitsuse juhtimisülesandeid täitvad ametnikud on pööranud neile usaldatud võõra vara ebaseaduslikult enda või kolmanda isiku kasuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles