Tallinna Klaveriduo tähistab 40. juubelit

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klaveriduo Nata-Ly Sakkos – Toivo Peäske.
Klaveriduo Nata-Ly Sakkos – Toivo Peäske. Foto: kammerfest.ee

Nata-Ly Sakkos ja Toivo Peäske – tuntud ka kui Tallinna Klaveriduo - tähistab 40. koostegutsemise aastat kontsertidega Tallinnas ja Pärnus. Kavas on Ester Mägi, Sergei Rahmaninovi, Mati Kuulbergi ning Ferenc Liszti teosed.

Tallinna Klaveriduo esineb Eesti Interpreetide Liidu ja Eesti Kontserdi koostöösarja «Eliitkontserdid» raames 13. jaanuaril kell 19 Estonia kontserdisaalis ning 14. jaanuaril kell 19 Pärnu kontserdimajas. Piletid hinnaga 12 ja 8 eurot on saadaval Piletilevis, Piletimaailmas ning Eesti Kontserdi kassades.

Nata-Ly Sakkos ja Toivo Peäske alustasid koosmängu 1974. aastal, mil mõlemad täiendasid end Leningradi Konservatooriumis professor Tamara Fiedleri juures. Klaveriduo esimene esinemine toimus 1975. aasta 9. jaanuaril Leningradi Konservatooriumi saalis. Esimene kontsert Eestis toimus Estonia kontserdisaalis sama aasta 2. detsembril.

Tallinna Klaveriduo juubeliaasta kontsertide kava ei ole juhuslik. Nimelt oli Ester Mägi Kolm pala esimene eesti helilooja teos, mida mängiti ka duo esimesel kontserdil 1975. aastal. Mati Kuulbergi Sonaat oli aga esimene duo tellimusel valminud teos, mille esiettekanne toimus 1977. aastal.

Duo on osalenud mitmetel festivalidel Venemaal, Rootsis, Soomes, Inglismaal ja mujal ning esinenud paljudes Eestimaa linnades. Samuti on duo kontserte andnud mitmetes endise Nõukogude Liidu linnades, Peterburi Filharmoonia Suures ja Väikeses saalis, soleerinud mitmete orkestrite ees, andnud ühiseid kontserte Moskva Klaveriduoga (Jelena Sorokina – Aleksandr Bahtšijev) Peterburis, Moskvas, Jekaterinburgis ja Tallinnas. Klaverdiuo on olnud paljude eesti heliloojate, sh Jaan Räätsa, Lepo Sumera, Raimo Kangro ja paljude teiste, teoste esmaettekandjaks. Viimastel aastatel on osaletud Eesti Klaveriorkestri koosseisus, sealgi on esiettekandele toodud mitu uudisteost.

Duo on pälvinud mitmeid eriauhindu festivalidelt, kahel korral Kultuurkapitali aastastipendiumi ning Eesti muusika aastapreemia 1990. aastal. 2001. aastal autasustati pianiste Valgetähe medalitega. Klaveriduo repertuaaris on praktiliselt kogu oluline muusika kahele klaverile ja hulk teoseid neljale käele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles