Fotod ja video: Postimehe testsõit Moonikaga Tondile ja tagasi

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimees tegi kaasa Hispaaniast ostetud trammi esimese testsõidu Pärnu maantee depoost Tondile ja tagasi.

Moonika nimeline tramm on korra juba depoost välja sõitnud, aga Tondile suundub ta täna esimest korda. Depoost sõidab tramm välja tagumine ots ees. Selgub, et see pole midagi erilist, selleks vajalik pult on olemas ka kõigil praegustel trammidel.

Kui tramm on depoo hoovil teinud elegantse kaare, nii et värava poole jääb trammi juhipoolne ots, võetakse kõik asjaosalised peale ning algab Moonika esimene reis.

Trammi juhib staažikas trammijuht Alexander Martynenko, kellel on abiks hispaanlasest instruktor Alejandro.

Viimasel hetkel selgub, et juba aastaid Hispaanias elanud Alejandro on tegelikult vene päritolu, tema nimi on hoopis Aleksandr ning ta räägib hästi vene keelt. See muudab omavahelise suhtlemise tunduvalt mugavamaks.

Sõit kulgeb üliettevaatlikult. Mitmes kohas kontrollitakse veelord mõõdulindiga üle, kas tramm ikka mahub elektripostist või mõnest muust rööbastee ääres olevast takistusest mööda. Paar korda tuleb teed anda ka liinile sõitvatele trammidele.

Tondi suunast tuleb vastu rööbastel lumesahk. Tavalisel päeval poleks seda ilmselt nii väikese lumesajuga teele saadetud, aga uue trammi testimisel ei taheta millegagi riskida.

Tondi lõpp-peatuses tehakse pikem peatus ning siis liitub seltskonnaga ka Tallinna Linnatranspordi ASi juhatuse esimees Enno Tamm, kes ei suutnud ühelt nõupidamiselt teisele sõites kiusatusele vastu panna ja tahtis oma silmaga näha, kuidas uus tramm sõidab. «See tunne on kirjeldamatu. See on täiesti teine maailm,» ütleb Tamm, enne kui edasi kiirustab.

Tramm aga asub ettevaatlikult tagasiteele, mis kulgeb samuti viperusteta. Silma jääb vaid see, et pidurid on trammil väga äkilised. Igatahes peab trammijuht pidurdades veidi ettevaatlik olema, et reisijaid mitte jalust niita.

Homme lõuna ajal viiakse trammiga sõitma linnajuhid. Pärast seda hakkab tramm tegema testsõite Tondi ringil, kus praegu muud trammiliiklust ei ole. Öösiti, kui teised trammid ei sõida, pannakse Moonika võimed proovile Tondi-Kadrioru liinil. Seda saab teha igal ööl nelja ja poole tunni jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles